Στον “Αστέρα” Ν. Ιωνίας παρουσιάστηκε η παράσταση “Οδός 19, Αριθμός 15”

από τον Απόστολο Σαλονικίδη
Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του Ιωνιώτικου θεσμού, με τίτλο: «Ιωνικές Μέρες Τέχνης και Πολιτισμού», πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Τετάρτης (9/10), στον Δημοτικό Κινηματογράφο «Αστέρας» Νέας Ιωνίας, η παρουσίαση της παράστασης-ντοκουμέντο: «Οδός 19, αριθμός 15 – Η προσφυγική Ελευθερούπολη και η περίπτωση «Μουταλάσκη»».
Πρωταγωνίστρια της ενδιαφέρουσας αυτής παράστασης, που βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στο αρχειακό υλικό του ΚΕ.ΜΙ.ΠΟ. Νέας Ιωνίας (με ιδιαίτερη συνδρομή στην έρευνα του Προέδρου του κ. Λουκά Χριστοδούλου) και του Ιστορικού Αρχείου του Πολιτιστικού Ιδρύματος Ομίλου Πειραιώς, ήταν η κ. Νένα Μεντή, ενώ το κείμενο και τη σκηνοθεσία υπογράφει η σκηνοθέτης κ. Παρασκευή Καλογεράκη.

Η κ. Θωμαΐδου
Η εκδήλωση ξεκίνησε με έναν χαιρετισμό της Δημάρχου Νέας Ιωνίας, κ. Δέσποινας Θωμαΐδου, η οποία είπε μεταξύ άλλων πως: «επιλέξαμε εδώ μαζί με τον κ. Χριστοδούλου, που είναι ο Πρόεδρος όπως ξέρετε του ΚΕ.ΜΙ.ΠΟ., το συγκεκριμένο έργο, γιατί είναι η ψυχή και η ζωή της Νέας Ιωνίας μας. Είναι η Ελευθερούπολη, που είναι για μένα και για τον Λουκά και για πολλούς άλλους από δω ο τόπος, η πόλη που γεννηθήκαμε και έχουμε τις ρίζες μας και τις μνήμες μας εδώ. Έτσι, λοιπόν, σ’ αυτή την πορεία και σε αυτόν τον δρόμο θα ήθελα να ευχαριστήσω τον Λουκά Χριστοδούλου και το ιστορικό αρχείο όλου του πολιτιστικού μας ιδρύματος, αλλά και το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς, που φωτίζει αυτόν τον αγώνα επιβίωσης μιας εργάτριας της κλωστοϋφαντουργίας «Μουταλάσκη», της Κλειούς Χατζηαλέξη, μιας από τις πολλές πραγματικές και άγνωστες ηρωίδες του Μεσοπολέμου. Παρά τον περιορισμένο χρόνο που είχαμε ως Δημοτική Αρχή για την προετοιμασία του καθιερωμένου θεσμού με σωστή στρατηγική σε θέμα συλλογικότητας και συνεργασίας πετύχαμε να σας παρουσιάσουμε ένα ελκυστικό πρόγραμμα εκδηλώσεων, και θα θέλαμε να το τιμήσετε κι εσείς με την παρουσία σας.».

Η παράσταση
Στη συνέχεια, η Αντιδήμαρχος Ποιότητας Ζωής, Περιβάλλοντος και Δημοτικής Συγκοινωνίας, κ. Αγγελική Σακκαλόγλου ανέγνωσε ένα κείμενο σχετικό με την παράσταση, ακολούθως για τον τρόπο που γράφτηκε η παράσταση μίλησε η συγγραφέας και σκηνοθέτης κ. Παρασκευή Καλογεράκη και αμέσως μετά ακολούθησε η παράσταση από την κ. Νένα Μεντή, η οποία καταχειροκροτήθηκε από όλες και όλους όσοι γέμισαν το κινηματοθέατρο.
Επίσης, στο τέλος της παράστασης, η κ. Βαρβάρα Κουμούτσου, εργάτρια αργαλειού από μικρό παιδάκι μέχρι τη συνταξιοδότησή της, μίλησε από ψυχής για «τα χρόνια εκείνα», απαντώντας σε ερωτήσεις που τις έθεταν οι κ.κ. Μεντή και Καλογεράκη. Μάλιστα, ολοκληρώνοντας η κ. Κουμούτσου απήγγειλε και ένα ποίημα που είχε πει το 1949, όταν πήγαινε ακόμη σχολείο, προκαλώντας ρίγη συγκίνησης στο κοινό.

Παρουσίες
Τέλος, οφείλουμε να αναφέρουμε πως την εκδήλωση παρακολούθησαν μεταξύ άλλων συμπολιτών και εκπροσώπων φορέων: ο Πρωτοσύγκελος της Ιεράς Μητρόπολης Νέας Ιωνίας, Νέας Φιλαδελφείας, Νέας Χαλκηδόνος και Ηρακλείου Αρχιμανδρίτης π. Επιφάνιος Αρβανίτης ως εκπρόσωπος του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη κ.κ. Γαβριήλ, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Κωνσταντίνος Κουλούρης, οι Αντιδήμαρχοι κ.κ.: Χατζησαββίδης, Καρβουνιάρης, Αλατσίδου και Χατζή (Ψηφιακής Πολιτικής), καθώς και ο Πρόεδρος του ΚΕ.ΜΙ.ΠΟ. κ. Λουκάς Χριστοδούλου.

Πηγή: ionianet.gr
https://www.ionianet.gr/ston-astera-neas-ionias-parousiastike-i-parastash-odos-19-arithmos-15/