Μουσεία

μνήμη και προοπτική

Ιστορικό-Λαογραφικό Μουσείο & Υφαντουργίας-Ταπητουργίας

Από τη πρώτη στιγμή της ίδρυσης του το ΚΕ.ΜΙ.ΠΟ. έριξε το βάρος στην ίδρυση και λειτουργία Μουσείου, το οποίο περιλαμβάνει τρεις εκθεσιακές ενότητες σε αντίστοιχους χώρους:

α) του Ιστορικού
β) του Λαογραφικού και
β) του Υφαντουργίας – Ταπητουργίας.

Με τη στήριξη των συμπολιτών

Δεκάδες συμπολίτες μας ανταποκρίθηκαν, πέρα από κάθε προσδοκία, στο κάλεσμα για προσφορά μουσειακών ειδών και δώρισαν ενθυμήματα, στολές, σκεύη, έγγραφα και φωτογραφικό υλικό από τις αξέχαστες πατρίδες αλλά και από τα πρώτα χρόνια της προσφυγούπολης.

Ακόμη ξύλινοι αργαλειοί χαλιού και υφαντικής, μεταγενέστεροι σιδερένιοι, καλτσομηχανές, πλεκτομηχανές και τα παρελκόμενα τους, δείγματα όλα αυτά της ανάπτυξης της Υφαντουργίας και της Ταπητουργίας στη Νέα Ιωνία σε περασμένα χρόνια.

Διαρκής εμπλουτισμός

Τα Μουσεία συνεχώς εμπλουτίζονται και με την αναμενόμενη προέκτασή τους θα μπορέσουν να οργανωθούν και να αναδείξουν καλύτερα τα υπάρχοντα και τα νέα εκθέματα.

Στο τόσο σύντομο αυτό διάστημα η καθημερινή λειτουργία τους, η αποδοχή και τα θερμά σχόλια των επισκεπτών τους, η ξενάγηση περισσοτέρων από 3.000 μαθητών με τη συνοδεία των εκπαιδευτικών τους και η συχνή παρουσία αρχών και φορέων, απέδειξαν την αναγκαιότητα και τη σημασία τους και έκαναν γνωστή την ύπαρξή τους πολύ πέρα από τα σύνορα της πόλης μας.

Είναι διαθέσιμος αναλυτικός κατάλογος αντικειμένων των Μουσείων για καταφόρτωση [321ΜΒ].

Περιήγηση στα Μουσεία (video)

Παρακολουθήστε μία σύντομη περιήγηση στα Μουσεία ΚΕ.ΜΙ.ΠΟ. με την ευγενική μαγνητοσκόπηση του Δικτύου Μικρασιάτης.

Λαογραφικό Μουσείο [3:34]

Μουσείο Ταπητουργίας-Υφαντουργίας [1:33]

Αίτημα ξενάγησης στα μουσεία ΚΕ.ΜΙ.ΠΟ.

Συμπληρώστε ηλεκτρονικά τη φόρμα ξενάγησης στα μουσεία του Κέντρου. Εναλλακτικά, μπορείτε να επικοινωνήσετε τηλεφωνικά καθημερινά από τις 9:00 έως τις 14:00.

Γίνετε φίλοι του ΚΕ.ΜΙ.ΠΟ.

Δηλώστε το email σας και γίνετε φίλος του ΚΕ.ΜΙ.ΠΟ.
Γίνετε φίλος με την παράδοση, την ιστορική μνήμη, τον Μικρασιατικό πολιτισμό.
Μείνετε κοντά μας για τις επόμενες πολιτιστικές δράσεις, εκδηλώσεις, συμπόσια και εκδόσεις του Κέντρου.