Έκθεση Φωτογραφίας: Α’ Παγκόσμιος Πόλεμος 1914-1918 – Ψηφίδες Μνήμης

Το ΚΕ.ΜΙ.ΠΟ. σας προσκαλεί στην έκθεση φωτογραφίας με θέμα “Α’ Παγκόσμιος Πόλεμος 1914-1918 – Ψηφίδες Μνήμης” του Κωνσταντίνου Νίγδελη, Διευθυντή του Μουσείου Προσφυγικού Ελληνισμού Νεάπολης Συκεών, στον εκθεσιακό χώρου του Παναιτωλίου Νέας Ιωνίας. Τα εγκαίνια της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν τη Δευτέρα 11 Νοεμβρίου, ώρα 18:30.
Η έκθεση σπάνιων φωτογραφικών ντοκουμέντων και εφημερίδων της περιόδου του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου και της Μικρασιατικής Καταστροφής, που παρουσιάστηκε στη Μονή Λαζαριστών της Θεσσαλονίκης στο πλαίσιο των επετειακών εκδηλώσεων για τα 100 χρόνια από τη λήξη του Μεγάλου Πολέμου, μεταφέρεται για πρώτη φορά στην Αττική, στο Δήμο Ν. Ιωνίας και στη διάθεση του κοινού.

Διάρκεια έκθεσης: 11-19 Νοεμβρίου, ώρες 18:00-21:00
Παναιτώλιο: Πλατεία Παναιτωλίου 4, Αλσούπολη, Νέα Ιωνία

Κωνσταντίνος Νίγδελης
Ο Κωνσταντίνος Νίγδελης, γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη, σπούδασε στη Νομική και Φιλοσοφική Σχολή του ΑΠΘ. Ίδρυσε το Κέντρο Ιστορίας του Δήμου Συκεών και το Μουσείο Προσφυγικού Ελληνισμού της Ιεράς Μητροπόλεως Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως στο οποίο είναι υπεύθυνος. Είναι ιδρυτικό μέλος της Εταιρείας Ελλήνων Συγγραφέων Βορείου Ελλάδος και έχει εκδώσει πληθώρα έργων με περιεχόμενο τις Αλησμόνητες Πατρίδες.
«Ως ρακοσυλλέκτης των αναμνήσεων, προσπαθώ. Να συλλέξω όλα εκείνα που ο πανδαμάτορας χρόνος φροντίζει να εξαφανιστούν από προσώπου γης… Που τα στέλνει σιγά, σιγά, μα σταθερά, στα Τάρταρα της λήθης.
Εξάλλου τι πιο ωραίο από το να μαζεύεις αναμνήσεις… Ένας ατελείωτος πλούτος, μια τεράστια συλλογή απόψεων, ιδεών, ευχάριστων- δυσάρεστων στιγμών που απαθανατίζονται στο φακό… κάποιες στιγμές που «καταχωρούνται» ανεξίτηλα…
Αναζητώ τα χνάρια της ιστορικής μας μνήμης σε μια ή με μια καινούργια δυναμική προσπάθεια στην αργοπορημένη αφύπνιση της αυτογνωσίας μας γιατί… Μα γιατί «ο χρόνος της μνήμης μας είναι και ο χρόνος της ύπαρξης μας»

Κέντρο Σπουδής & Ανάδειξης Μικρασιατικού Πολιτισμού Δήμου Ν. Ιωνίας

About the author