Το ΚΕ.ΜΙ.ΠΟ. ταξίδεψε στην Κοζάνη!

Μετά από πρόσκληση του Μικρασιατικού Συλλόγου Π.Ε. Κοζάνης, ο Πρόεδρος του ΚΕ.ΜΙ.ΠΟ. Λουκάς Χριστοδούλου μετέβην το τριήμερο 19-20-21 Μαρτίου 2022 στην Κοζάνη που διαθέτει ένα πολύ δραστήριο Σύλλογο Μικρασιατών με Πρόεδρο την εκλεκτή δικηγόρο κα Φωτεινή Καμίτα και ΟΛΑ τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου να ενεργοποιούνται και να προσφέρουν τα πάντα για την ανάδειξη του Μικρασιατικού Πολιτισμού Αν και ιδρύθηκε πριν από 10 χρόνια έχει να παρουσιάσει ένα πολύ αξιόλογο έργο, με κορυφαίο γεγονός την κατασκευή Μνημείου Μικρασιατών, στην Πλατεία της Μ. Ασίας.

Στην έναρξη των εκδηλώσεων μνήμης που το 2022, ονομάστηκε ΕΤΟΣ ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ στο δήμο Κοζάνης, πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 20 Μαρτίου στις 7 το βράδυ στην «Εύξεινο Λέσχη», εκδήλωση με κεντρικό ομιλητή τον Πρόεδρο του ΚΕ.ΜΙ.ΠΟ. Λουκά Χριστοδούλου που αναφέρθηκε:

Α. «…για την άγνωστη ως σήμερα για πολλούς, συμβολή των Μικρασιατών στην Εθνεγερσία του 1821, με αφορμή τη συμπλήρωση των 200 χρόνων από την Επανάσταση του 1821…» και,
Β. «…τους λόγους που οδηγηθήκαμε στη Μικρασιατική Εκστρατεία, αναφορά στην κοινωνική ζωή στη Σμύρνη και την Μικρασιατική Καταστροφή, με τη συμπλήρωση 100 χρόνων από τον ξεριζωμό των Ελλήνων από τις πατρογονικές τους εστίες στην Ανατολή…».

Ενδιάμεσα των ομιλιών/παρουσιάσεών του, υπήρξαν οι πολύ ενδιαφέρουσες παρεμβάσεις/ομιλίες των εκπαιδευτικών Κοζάνης: Πέττυς Σολακίδου και Δέσποινας Ιωαννίδου για τις άγνωστες ηρωίδες Μικρασιάτισσες που έβαλαν το δικό τους λιθαράκι στην Ελληνική Επανάσταση, καθώς και για τα λογοτεχνικά έργα που αφιερώθηκαν στη Μικρασιατική Καταστροφή.

Χαιρετισμούς στην εκδήλωση απηύθυναν ο π. Μιχαήλ Κρανιώτης, εκ μέρους του σεβασμιότατου Μητροπολίτη Κοζάνης κ. Παύλου, ο υφυπουργός Μεταφορών και Υποδομών, κ. Μιχάλης Παπαδόπουλος, ο βουλευτής, κ. Στάθης Κωνσταντινίδης και ο Δήμαρχος Κοζάνης, κ. Λάζαρος Μαλούτας,
Εκτός των προαναφερθέντων παρέστησαν και ο πρ. Αντιπεριφερειάρχης Οικονομικών, κ. Ηλίας Κάτανας, ο Πρόεδρος της δημοτικής παράταξης “Τόπος να ζεις”, κ. Χάρης Κουζιάκης, ο πρ. Βουλευτής, κ. Χάρης Κάτανας, εκπρόσωποι Μικρασιατικών Συλλόγων, από την Πτολεμαϊδα, τα Κουβούκλια και τον Βαθύλακκο Κοζάνης και πλήθος κόσμου.

Η εν λόγω δράση ολοκληρώθηκε την Δευτέρα 21 Μαρτίου και από ώρες 9.30΄π.μ. έως 1 μ.μ. με την επίσκεψη 4 τμημάτων των Λυκείων Κοζάνης που επισκέφθηκαν την έκθεση Φωτογραφιών που είχε στηθεί σε ταμπλό στο φουαγιέ της Ευξείνου Λέσχης. Μέσα από 150 φωτογραφίες της περιόδου 1919-1922 που είδαν, άκουσαν αντίστοιχες ομιλίες που πραγματοποίησε ο πρόεδρος του ΚΕ.ΜΙ.ΠΟ. στους μαθητές και μαθήτριες, με θέμα την άφιξη του Ελληνικού Στρατού στη Σμύρνη στις 2 Μαΐου 1919 και το τέλος της Μικρασιατικής Εκστρατείας τον Αύγουστο του 1922.

Στις 13 Απριλίου 2022, μας περιμένουν στο Αγρίνιο!