Έγγραφα, Βιβλία και Φωτογραφίες του Ιστορικού Αρχείου Νέας Ιωνίας

2022: ΕΤΟΣ ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ
20 χρόνια από την ίδρυση του ΚΕ.ΜΙ.ΠΟ.
Επετειακή έκδοση
Σας παρουσιάσουμε ένα μέρος των εγγράφων, βιβλίων και φωτογραφιών που διαθέτει το Κέντρο μας, θέλοντας να συμβάλλουμε και να συμμετάσχουμε και εμείς στην απόδοση τιμής στη μνήμη των προγόνων μας αφού το Έτος 2022 το ονομάσαμε «ΕΤΟΣ ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ».

 

Κέντρο Σπουδής & Ανάδειξης Μικρασιατικού Πολιτισμού Δήμου Ν. Ιωνίας

Αγαπητές φίλες και αγαπητοί φίλοι,

Φέτος συμπληρώνονται 100 χρόνια από τον μαύρο Σεπτέμβρη του 1922, όταν έληξε άδοξα η Μικρασιατική Εκστρατεία που ξεκίνησε στις 2 Μαΐου 1919, με την αποβίβαση του Ελληνικού Στρατού στη προκυμαία της Σμύρνης. Το όνειρο του Ελ. Βενιζέλου για μια «Ελλάδα των δύο ηπείρων και των πέντε θαλασσών» έλαβε τέλος με την χειρότερη έκβαση για τον ελληνισμό. Ενάμισι εκατομμύριο περίπου Χριστιανοί Ορθόδοξοι, αναγκάστηκαν βιαίως να εγκαταλείψουν τις πατρογονικές τους εστίες και να έρθουν κακήν-κακώς στη μητέρα Ελλάδα κάνοντας μια νέα αρχή στη ζωή τους.

Τα πρώτα χρόνια της εγκατάστασης (αστικής και αγροτικής) γράφτηκαν με ιδρώτα και αίμα μέχρι οι πρόσφυγες από τη Μ. Ασία, Πόντο και Ανατ. Θράκη να βρουν τον βηματισμό τους, να αποκτήσουν τη στέγη τους, να θρέψουν τα μέλη των οικογενειών τους, να κλείσουν τις πληγές τους, να πατήσουν στα πόδια τους σταθερά και δημιουργικά. Και όμως τα κατάφεραν. Έγραψαν την εποποιΐα της αποκατάστασης και της δημιουργίας. Βοήθησαν τα μέγιστα στην ανάπτυξη της Ελληνικής Οικονομίας και στην Ομογενοποίηση του πληθυσμού,
προσφέροντας ανεκτίμητες υπηρεσίες στη νέα τους Πατρίδα.

Φέτος όμως συμπληρώνονται και 20 χρόνια από την ίδρυση του Κέντρου Σπουδής και Ανάδειξης Μικρασιατικού Πολιτισμού Δήμου Ν. Ιωνίας (ΚΕ.ΜΙ.ΠΟ.) που ίδρυσε ο δήμαρχος Γιάννης Χαραλάμπους και που υποστήριξαν σθεναρά οι μετέπειτα δήμαρχοι Ηρακλής Γκότσης και Δέσποινα Θωμαΐδου. Ένα Κέντρο που έχει να δείξει σπουδαίο και πολύ αξιόλογο έργο με Συμπόσια, Ημερίδες και Εκδηλώσεις που αναδεικνύουν τον Μικρασιατικό Ελληνισμό και Πολιτισμό σε όλη την επικράτεια.

Συγχρόνως όμως διαθέτει και δύο Μουσεία, το Λαογραφικό και το Ταπητουργίας-Υφαντουργίας με σπουδαία εκθέματα που το επισκέπτονται καθημερινά μαθητές σχολείων, μέλη φορέων και ιδιώτες, προκειμένου να θαυμάσουν το σπάνιο υλικό που εκτίθεται από δωρεές απογόνων προσφύγων.

Κρίναμε λοιπόν σκόπιμο, να σας παρουσιάσουμε ένα μέρος των εγγράφων, βιβλίων και φωτογραφιών που διαθέτει το Κέντρο μας, θέλοντας να συμβάλλουμε και να συμμετάσχουμε και εμείς στην απόδοση τιμής στη μνήμη των προγόνων μας αφού το Έτος 2022 το ονομάσαμε «ΕΤΟΣ ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ».

Τελειώνοντας, θα ήθελα να ευχαριστήσω τον Αντιπρόεδρο του ΚΕ.ΜΙ.ΠΟ. κ. Μάκη Λυκούδη, που επιμελήθηκε την εν λόγω έκδοση, τόσο στη συλλογή και τεκμηρίωση, όσο και στην παρουσίαση του αρχειακού υλικού.

Με πατριωτικούς χαιρετισμούς.

Για το Διοικητικό Συμβούλιο
Ο Πρόεδρος
Λουκάς Π. Χριστοδούλου


Διαβάστε ή καταφορτώστε την έκδοση πατώντας εδώ

 

About the author