Εγκαίνια έκθεσης φωτογραφίας για τα 100 χρόνια από την Μικρασιατική Καταστροφή

Στην κατάμεστη αίθουσα του Παναιτωλίου στην Αλσούπολη της Ν. Ιωνίας Αττικής, την Δευτέρα 31 Ιανουαρίου 2022, στις 7 το βράδυ, πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια της έκθεσης φωτογραφίας «ΜΙΚΡΑΣΙΑ – ΑΛΗΣΜΟΝΗΤΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ», επ’ ευκαιρία των 100 χρόνων από τη Μικρασιατική Καταστροφή.

Η εν λόγω δράση του Κέντρου Σπουδής και Ανάδειξης Μικρασιατικού Πολιτισμού, Νομικού Προσώπου του δήμου Ν. Ιωνίας, εντάσσεται στο πρόγραμμα εκδηλώσεων που συνδιοργανώνουν: η Ιερά Μητρόπολη Ν. Ιωνίας, Φιλαδελφείας, Ηρακλείου και Χαλκηδόνος και οι δήμοι Ν. Ιωνίας, Ν. Φιλαδέλφειας-Ν. Χαλκηδόνας και Ηρακλείου Αττικής για το έτος 2022 που ονομάσαμε «ΕΤΟΣ ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ».

Στην έναρξη της εκδήλωσης ο Πρόεδρος του ΚΕ.ΜΙ.ΠΟ. κ. Λουκάς Χριστοδούλου, καλωσόρισε και ευχαρίστησε τους παραβρισκόμενους και ανέφερε ότι μέσα από το συγκινητικό φωτογραφικό υλικό ο επισκέπτης της έκθεσης αναβιώνει την πιο σκοτεινή σελίδα του Ελληνισμού της Μικράς Ασίας, 100 χρόνια μετά την καταστροφή και την πυρπόληση της Σμύρνης, τον Σεπτέμβριο του 1922.

Ο Σεβ. Μητροπολίτης κ. Γαβριήλ στον σύντομο χαιρετισμό του ευχαρίστησε τους τρεις Δημάρχους για την αγαστή συνεργασία και συνεχάρη τους συντελεστές, για την άρτια επιμέλεια της έκθεσης. Επιπλέον, αναφέρθηκε στη σημασία και στην υπέροχη ευκαιρία που δίνεται σε κάθε επισκέπτη να γνωρίσει εικόνες και στιγμές από την Μικρασιατική ιστορία.

Η Δήμαρχος κα Δέσποινα Θωμαΐδου στον χαιρετισμό της ανέφερε μεταξύ άλλων ότι: «Ο ξεριζωμός των Ελλήνων από τις προγονικές εστίες, δεν προσεγγίζεται μόνο ως τραύμα αλλά και ως ευκαιρία περισυλλογής και άντλησης συμπερασμάτων, σήμερα. Η τέχνη της φωτογραφίας που θα απολαύσουμε μας καλεί όμως να επιλέξουμε πού να σταθούμε. Γιατί αυτό που κάνει τη φωτογραφία μια παράξενη εφεύρεση είναι οι πρώτες ύλες της, το φως και ο χρόνος. Αυτό το φως της Ιωνίας δεν μπόρεσε, ούτε και πρόκειται κανείς να μπορέσει να το σβήσει!».

Σύντομους χαιρετισμούς απηύθυναν ο Δήμαρχος Ν. Φιλαδέλφειας κ. Ιωάν. Βούρος και ο πρ. Υπουργός κ. Γεώργ. Κουμουτσάκος.

Κατά την διάρκεια της εκδήλωσης παρουσιάσθηκε απόσπασμα ομιλίας της καθηγήτριας κ. Ελένης Γλύκατζη-Αρβελέρ, το οποίο και συγκίνησε βαθιά το κοινό.

Το παρών στην εκδήλωση έδωσαν ο Σεβ. Μητροπολίτης Ν. Ιωνίας κ. Γαβριήλ, η Δήμαρχος Ν. Ιωνίας κ. Δέσποινα Θωμαΐδου, ο Δήμαρχος Ν. Φιλαδέλφειας-Ν. Χαλκηδόνας κ. Ιωάννης Βούρος, ο πρ. Υπουργός κ. Γεώργιος Κουμουτσάκος, εκπρόσωποι της Περιφέρειας Αττικής, οι επικεφαλής Δημοτικών Παρατάξεων του Δ.Ν.Ι. κ. Παναγιώτης Μανούρης και κ. Χρήστος Κανλής, Δημοτικοί Σύμβουλοι των τριών Δήμων, πρόεδροι και εκπρόσωποι τοπικών Μικρασιατικών σωματείων.

Η έκθεση, που θα διαρκέσει μέχρι τις 13 Φεβρουαρίου, φιλοξενεί 160 μοναδικές φωτογραφίες και χάρτες που φέρνουν στο φως σπάνια στιγμιότυπα από την Μικρασιατική εκστρατεία, την καταστροφή, τον ξεριζωμό, την πρώτη εγκατάσταση των προσφύγων, καθώς και φωτογραφίες των Αλησμόνητων Πατρίδων.

Κάθε φωτογραφία αποτελεί ένα μοναδικό ντοκουμέντο που αποτυπώνει πολύπλευρα τη θυσία του Ελληνισμού στην πατρογονική γη της Μικράς Ασίας.

Εγκαίνια της έκθεσης φωτογραφίας "Μικρασία-Αλησμόνητες Πατρίδες" 31.1.2022

Φωτογραφικό υλικό

Εγκαίνια της έκθεσης φωτογραφίας "Μικρασία-Αλησμόνητες Πατρίδες" 31.1.2022

Video