Η προπασχάλια εκδήλωση της 11ης Απριλίου 2022

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΔΗΛΩΣΗ
Στο πλαίσιο των επετειακών εκδηλώσεων μνήμης για τα 100 χρόνια από την Μικρασιατική Καταστροφή, το Κέντρο Σπουδής και Ανάδειξης Μικρασιατικού Πολιτισμού (ΚΕ.ΜΙ.ΠΟ.) του Δήμου Νέας Ιωνίας και η Ιερά Μητρόπολη Νέας Ιωνίας, Φιλαδελφείας, Ηρακλείου και Χαλκηδόνος πραγματοποίησαν τη Δευτέρα 11 Απριλίου 2022 προπασχάλια επετειακή εκδήλωση με θέμα: «Πορεία προς το Πάσχα – Οι πρώτες Εκκλησιές των προσφύγων και ο Φώτης Κόντογλου».

Μετά από ένα σύντομο καλωσόρισμα του Προέδρου του ΚΕ.ΜΙ.ΠΟ. κ. Λουκά Χριστοδούλου χαιρετισμό απηύθυνε η Δήμαρχος Ν. Ιωνίας κ. Δέσποινα Θωμαΐδου, οποία μεταξύ άλλων είπε: «Η Νέα Ιωνία μας, τιμά τον χαρισματικό Φώτη Κόντογλου που εκτός από τις εμπνεύσεις στα έργα του, στόλισε με τις αγιογραφίες του Ιερούς Ναούς της πόλης μας γι’ αυτό και οφείλαμε το Έτος Μικρασιατικού Ελληνισμού να φωτίσει το έργο του σπουδαίου Μικρασιάτη καλλιτέχνη, αλλά και την σπουδαία παρακαταθήκη που άφησαν οι πρόγονοί μας στην κοινωνική και θρησκευτική ζωή του τόπου μας».

Στη συνέχεια ο Πανοσιολογιότατος Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητροπόλεως Νέας Ιωνίας, Αρχιμ. Επιφάνιος Αρβανίτης, ανέπτυξε το θέμα: «Σταυρική πορεία προς το Πάσχα». Στην ομιλία του ανέλυσε «το πνευματικό οδοιπορικό στα κοσμοσωτήρια δρώμενα της Αγίας και Μεγάλης Εβδομάδος και αναφέρθηκε στο βαθύτερο θεολογικό νόημα των Παθών και της Αναστάσεως του Κυρίου».

Το θρησκευτικό τμήμα της εκδήλωσης, έκλεισε η Νεανική Βυζαντινή Χορωδία της Ιεράς Μητροπόλεως, υπό τη διεύθυνση του κ. Θεόδωρου Καλλίμαχου, η οποία απέδωσε ύμνους και τροπάρια της Μ. Εβδομάδος.

Στη συνέχεια ο Πρόεδρος του ΚΕ.ΜΙ.ΠΟ. του Δήμου Νέας Ιωνίας κ. Λουκάς Χριστοδούλου και η Αντιπρόεδρος κ. Ξένια Παλλιόγλου αντίστοιχα, προέβησαν σε μια εμβριθή παρουσίαση τόσο της πολυτάλαντης προσωπικότητας του μεγάλου Μικρασιάτη αγιογράφου, ζωγράφου και λογοτέχνη Φώτη Κόντογλου, όσο και της σπουδαίας πνευματικής και εθνικής παρακαταθήκης του έργου του, μιας εργασίας που είχε ετοιμάσει ο Γεράσιμος Λυκούδης, μέλος του Δ.Σ. του ΚΕ.ΜΙ.ΠΟ, ο οποίος απουσίασε λόγω έκτακτων αναγκών εκτός Αθηνών.

Οι δύο ομιλητές παρουσίασαν στο κοινό πολύτιμο ιστορικό αρχείο από τη ζωή και το έργο του μεγάλου βυζαντινού καλλιτέχνη Φώτη Κόντογλου, όπως προσωπικές φωτογραφίες, επιφυλλίδες στον ημερήσιο τύπο της εποχής, χειρόγραφα αδημοσίευτων κειμένων του, σημαντικά τεκμήρια από την προσωπική του αλληλογραφία, σημειώσεις και προσωπικές μελέτες σχετικές με θεολογικά και καλλιτεχνικά θέματα, δημοσιευμένα και αδημοσίευτα.
Στο τέλος της παρουσίασης ο Πρόεδρος του ΚΕ.ΜΙ.ΠΟ. αναφέρθηκε στην ιστορία οικοδόμησης των Ιερών Ναών της Νέας Ιωνίας από τους Μικρασιάτες πρόσφυγες, παρουσιάζοντας σπάνιες και μοναδικές φωτογραφίες από το αρχείο του αλλά και άγνωστο υλικό από τη ζωή και τα έργα του Φ. Κόντογλου στη Ν. Ιωνία.

Την εκδήλωση έκλεισε ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Ν.Ι.Φ.Η.Χ. κ. Γαβριήλ, ο οποίος «αφού αρχικά ευχαρίστησε θερμά τόσο τον Πρωτοσύγκελο της Ιεράς Μητροπόλεως π. Επιφάνιο, όσο και τον κ. Λουκά Χριστοδούλου, οι οποίοι έχουν επωμιστεί το βάρος της διοργάνωσης των επετειακών εκδηλώσεων μνήμης, στη συνέχεια αναφέρθηκε στη σημασία των ορθοδόξων ενοριακών ναών, οι οποίοι αποτελούν όχι μόνο το πνευματικό κέντρο κάθε κοινότητας, αλλά μια αληθινή Θεοφάνεια και το πραγματικό κέντρο της ζωής, που μεταλαμπαδεύει ιστορία, κουλτούρα, πίστη και βιώματα».

Εκτός του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη κ. Γαβριήλ και της Δημάρχου κ. Δέσποινας Θωμαΐδου, το παρών έδωσαν η Δήμαρχος Λευκονοίκου Κύπρου κ. Ζήνα Λυσάνδρου-Παναγίδη, οι επικεφαλής των Δημοτικών Παρατάξεων κύριοι Παν. Μανούρης και Χρήστος Κανλής, Αντιδήμαρχοι, μέλη των Δημοτικών Συμβουλίων των Δήμων Νέας Ιωνίας, Νέας Φιλαδέλφειας-Νέας Χαλκηδόνας και Ηρακλείου Αττικής, Πρόεδροι Νομικών Προσώπων, ο επίτιμος και πρώην Πρόεδρος της Ένωσης Σπάρτης Μ. Ασίας κ. Χάρης Σαπουντζάκης, η κ. Ιωάννα Αλεξανδρή, Ιστορικός Τέχνης, Υπεύθυνη Αρχείου Φ. Κόντογλου του Βυζαντινού και Χριστιανικού Μουσείου, η κ. Ιωάννα Στεφανή, Υπεύθυνη Τμήματος Συντήρησης του Βυζαντινού και Χριστιανικού Μουσείου, πρόεδροι και εκπρόσωποι πολιτιστικών συλλόγων και Μικρασιατικών σωματείων από την ευρύτερη περιοχή.