Παρουσίαση του επετειακού τόμου για το 1821

VIDEO
Φέτος γιορτάζουμε και τιμούμε τα 200 χρόνια από την έναρξη της Εθνικής Παλιγγενεσίας, της Επανάστασης του 1821.

Μιας Επανάστασης που λευτέρωσε το Έθνος μας μετά από σκλαβιά 400 ετών και έβαλε τις βάσεις για τη δημιουργία του νέου Ελληνικού Κράτους. Βέβαια οι συνθήκες απόδοσης τιμής στο σημαντικό αυτό ιστορικό γεγονός, δεν είναι όπως αυτές που θα θέλαμε. Ούτε παρελάσεις, ούτε συγκεντρώσεις, ούτε επετειακοί λόγοι.

Όπως όλοι οι φορείς έτσι και εμείς τα μέλη του Διοικ. Συμβουλίου του ΚΕ.ΜΙ.ΠΟ. νοιώθουμε εγκλωβισμένοι, αφού δεν μπορούμε να προγραμματίσουμε και να αποδώσουμε τιμές σε όλους αυτούς που πάλεψαν και έδωσαν τη ζωή τους για να είμαστε εμείς σήμερα ελεύθεροι. Να τους τιμήσουμε όπως πρέπει.

Παρόλα αυτά πήραμε την απόφαση να προσκαλέσουμε τα Μικρασιατικά Προσφυγικά Σωματεία αλλά και ανεξάρτητους συγγραφείς, ερευνητές και γενικά ανθρώπους του πνεύματος, να συμμετάσχουν στη συγγραφή ενός επετειακού τόμου προς τιμήν του Αγώνα της Εθνεγερσίας του Ελληνικού Λαού το 1821. Το θέμα της συλλογικής αυτής προσπάθειας ήταν «Η συμμετοχή των Μικρασιατών στην Επανάσταση του 1821», ενώ οι θεματικοί άξονες ήταν: Η συμμετοχή των διαφόρων περιφερειών-περιοχών της Μικρασίας στην Επανάσταση και η ατομική συμμετοχή Μικρασιατών στον αγώνα της Εθνεγερσίας.

Με αυτή μας την προσπάθεια θελήσαμε να καταγράψουμε τις προσπάθειες που κατέβαλαν οι ορθόδοξοι χριστιανοί που βρίσκονταν στην Ανατολή, όπου υπήρχε ακμαίο ελληνικό στοιχείο και τη βοήθεια που προσέφεραν στον αγώνα για Ανεξαρτησία. Εμείς προσπαθήσαμε. Δεν γνωρίζουμε αν τα καταφέραμε. Κάναμε μια αρχή που ελπίζουμε να έχει συνέχεια.

Την Δευτέρα 10 Μαΐου 2021, το ΚΕ.ΜΙ.ΠΟ. παρουσίασε το εν λόγω βιβλίο στο Συνεδριακό Κέντρο του Δήμου Ν. Ιωνίας –εκδήλωση που βιντεοσκοπήθηκε- με τη συμμετοχή του Προέδρου Λουκά Χριστοδούλου και των μελών του Διοικ. Συμβουλίου Καλλιόπης Στεριάδου και Αρχάγγελου Γαβριήλ, λόγω των απαγορευτικών μέτρων του κορωνοϊού (το video είναι διαθέσιμο εδώ και στο κανάλι του ΚΕ.ΜΙ.ΠΟ. στο YouTube).

Το Διοικ. Συμβούλιο του ΚΕ.ΜΙ.ΠΟ. θέλει να ευχαριστήσει όσους συμμετείχαν στη συγγραφή του εν λόγω βιβλίου, όπως και τα μέλη της Επιτροπής Αξιολόγησης των υποβληθεισών εργασιών.

Όσοι ευρίσκονται στην Αττική μπορούν να περάσουν από τα γραφεία του ΚΕ.ΜΙ.ΠΟ., Πατρ. Ιωακείμ 4 – Ν. Ιωνία (πλησίον του σταθμού ΗΣΑΠ Ν. Ιωνίας) – τηλ. 210 27 95 012 για να το παραλάβουν ΔΩΡΕΑΝ.

Οι εκτός Αττικής να μας τηλεφωνήσουν για να τους το αποστείλουμε ταχυδρομικά ή με courier και δική τους επιβάρυνση.
Επίσης το βιβλίο έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα μας (https://kemipo-neaionia.gr/publications/) από όπου μπορείτε να το διαβάσετε αλλά ακόμη και να το εκτυπώσετε.

Η συμμετοχή των Μικρασιατών στην Επανάσταση του 1821

Video