Κυριακή της Ορθοδοξίας 2019 στη Σμύρνη

Την Κυριακή 17 Μαρτίου 2019, πολλοί Έλληνες βρεθήκαμε στην αγαπημένη μας Σμύρνη, για να παραστούμε στην αρχιερατική Θεία Λειτουργία της Υψώσεως των εικόνων- Ημέρα της Ορθοδοξίας. Μετά από παραίνεση του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Σμύρνης κ. Βαρθολομαίου την Παρασκευή 15, το Σάββατο 16 και την Κυριακή 17 Μαρτίου, 250 περίπου απόγονοι Μικρασιατών προσφύγων ανταμώσαμε «στη Σμύρνη της καρδιάς μας», για να διατρανώσουμε πως δεν ξεχνάμε από πού προερχόμαστε αλλά και να τιμήσουμε τα θύματα της Μικρασιατικής Καταστροφής, τελώντας μνημόσυνο.

Τις τρεις αυτές μέρες, η Σμύρνη ένοιωσε την ελληνική ανάσα και με την παρουσία μας θέλαμε να συνδράμουμε στις προσπάθειες του Πατριαρχείου Κωνσταντινούπολης για την ανασύσταση της Μητρόπολης Σμύρνης. Κοντά μας, αυτό το τριήμερο ήταν ο Μητροπολίτης Σμύρνης κ. Βαρθολομαίος και η Γενική Πρόξενος της Ελλάδας στη Σμύρνη κ. Αργυρώ Παπούλια. Κυριολεκτικά μας αγκάλιασαν και μας άνοιξαν τις πόρτες του Προξενείου και της Μητρόπολης Σμύρνης για να μας ξεναγήσουν, να μας κεράσουν, να μας ενημερώσουν.
Την Παρασκευή το απόγευμα πραγματοποιήθηκε η ακολουθία των Α΄ Χαιρετισμών στην εκκλησία της Αγίας Φωτεινής, από τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Σμύρνης κ. Βαρθολομαίο.

Το Σάββατο το μεσημέρι επισκεφθήκαμε το Γενικό Προξενείο στην ιστορική προκυμαία – δωρεά του Εμμανουήλ Καπετανάκη – όπου ξεναγηθήκαμε στους χώρους του, από την αγαπητή Πρόξενο κ. Αργυρώ Παπούλια και τον σύζυγο της κ. Νίκο Στεφάνου, πάντα χαμογελαστούς και ευγενέστατους, όπου μας δόθηκε η ευκαιρία να ενημερωθούμε και για το ιστορικό του κτιρίου αλλά και για τις προσπάθειες της Ελληνικής Κυβέρνησης δια μέσου της Γενικής Προξένου για βελτίωση των σχέσεων Ελλάδας και Τουρκίας, αλλά πρωτίστως για ενδυνάμωση των πολιτιστικών σχέσεων των δύο λαών. Aνταλλάξαμε δώρα και πήραμε μαζί μας, για τις αναμνήσεις μας, πολύτιμες φωτογραφίες.

Ακολούθως επισκεφθήκαμε τα νέα γραφεία της Ιεράς Μητρόπολης Σμύρνης, πλησίον της Αγ. Φωτεινής, όπου μας υποδέχθηκε με τον καλό του λόγο, ο Μητροπολίτης Σμύρνης κ. Βαρθολομαίος, όπου σε κλίμα συγκίνησης αναφέρθηκε για τις ενέργειες που γίνονται από το Πατριαρχείο και την Μητρόπολη για να ευοδωθούν οι προσπάθειες ανασυγκρότησής της. Ανταλλάξαμε δώρα και ευχές για μελλοντικές εκδηλώσεις.

Το Σάββατο το βράδυ σε αίθουσα παρακείμενου ξενοδοχείου όλοι οι εκδρομείς-επισκέπτες συναντηθήκαμε και ξεφαντώσαμε τραγουδώντας και χορεύοντας μικρασιάτικα τραγούδια αλλά και χορούς των νησιών μας. Δίπλα μας η Γενική Πρόξενος κ. Αργυρώ Παπούλια και ο Μητροπολίτης Σμύρνης κ. Βαρθολομαίος που απηύθυναν και χαιρετισμούς.

Η παρουσία μας στη Σμύρνη, ολοκληρώθηκε με μία επιβλητική θρησκευτική τελετή στον ναό του Αγίου Βουκόλου την Κυριακή το πρωί προεξάρχοντος του Μητροπολίτη Σμύρνης κ. Βαρθολομαίου και παρουσία της Γενικής Προξένου στη Σμύρνη κας Αργυρώς Παπούλια και του Συνταγματάρχη κ. Αγγελόπουλου, εκπροσώπου της Ελλάδας στο στρατηγείο του ΝΑΤΟ, στη Σμύρνη. Στην κατάμεστη ελληνική εκκλησία από Έλληνες και όχι μόνο, παρακολουθήσαμε την τελετή της ανύψωσης των εικόνων, που ολοκληρώθηκε με την λιτάνευση των ιερών εικόνων, γύρω από την εκκλησία. Τις ιερές εικόνες κρατούσαν κατά την διάρκεια της περιφοράς, όλοι οι επίσημοι, οι πρόεδροι και εκπρόσωποι μικρασιατικών σωματείων και ο Πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας στη Σμύρνη κ. Γεώργ. Θεοδωρίδης. Η συγκίνηση όλων μας δεν περιγράφεται με λόγια.

Θα πρέπει να δοθούν συγχαρητήρια σε όλους τους συλλόγους και τα μέλη τους που συμμετείχαν με πολυμελείς αντιπροσωπείες : Στον Σύλλογο Μικρασιατών Θήβας και τον Πρόεδρό του Γιώργ. Γελέκα που συντόνισε και την όλη προσπάθεια, στον Σύλλογο Μικρασιατών Σάμου και την Πρόεδρο Ιωάννα Ψαρρά που επέδειξε και αξιόλογα φωνητικά προσόντα, στον Σύλλογο Μικρασιατών Λέρου και τον Πρόεδρο του Βαγγέλη Γλιάτα που επιμελήθηκε το μουσικό πρόγραμμα, στον Σύλλογο Μικρασιατών Ν. Πέλλας «Η Μπίγα» και στην Πρόεδρο Ιωάννα Διαμαντή που ομολογουμένως είχαν ένα ιδιαίτερο κοπιαστικό ταξίδι, στον Σύλλογο Μικρασιατών Ψυχικού και την Πρόεδρό του Ντίνα Μακαντάση, ενώ την παρουσία τους έδωσαν η Αντιπεριφερειάρχης Ν. Βοιωτίας κ. Φανή Παπαθωμά, το μέλος του Δ.Σ. της Ο.Π.Σ.Ε. Αποστόλης Δαγδελένης, ο Πρόεδρος των Μικρασιατών Αιγάλεω Γιάννης Κουτούλιας και μέλη του Δ.Σ., και ο Αντιπρόεδρος της Ένωσης Σπάρτης Μ. Ασίας Κοσμάς Χατόγλου.

Το Κέντρο Σπουδής και Ανάδειξης Μικρασιατικού Πολιτισμού (ΚΕ.ΜΙ.Π.) Ν. Ιωνίας εκπροσώπησε ο Πρόεδρός του, Λουκάς Χριστοδούλου.
Ολοκληρώνοντας την επίσκεψή μας και φεύγοντας από τη Σμύρνη, 2 χιλιόμετρα πιο εκεί, στην ιστορική Προκυμαία, ακουγόταν η προεκλογική ομιλία του Προέδρου της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν: «Σμύρνη! Εσύ επούλωσες τις πληγές πολλών Βαλκανικών πόλεων…».
Η απάντηση ήρθε αμέσως διά μέσου του Υπουργείου Εξωτερικών: «Η Ελλάδα δεν πρόκειται να παρασυρθεί στην εργαλειοποίηση της εξωτερικής πολιτικής για την εξυπηρέτηση εσωτερικών πολιτικών σκοπιμοτήτων και στη χρήση της ιστορίας με προσβλητικούς όρους για τους γειτονικούς λαούς. Ανάλογες απαράδεκτες αναφορές υπονομεύουν την εμπιστοσύνη που φιλοδοξούμε να οικοδομήσουμε μεταξύ των χωρών μας και δεν συνάδουν με την ευρωπαϊκή προοπτική που η τουρκική ηγεσία διακηρύσσει ότι υποστηρίζει».

Τελειώνοντας θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Σμύρνης κ. Βαρθολομαίο και τη Γενική Πρόξενο στη Σμύρνη κ. Αργυρώ Παπούλια, καθώς και όλους όσοι ήταν κοντά μας αυτές τις ημέρες, για την αμέριστη συμπαράστασή τους στις εκδηλώσεις αυτές και να τους υποσχεθούμε ότι θα ξαναπάμε, θα ξαναγυρίσουμε…