Οι Ιωνικές Μέρες 2021 ξεκίνησαν: Κυριακή 19 Σεπτεμβρίου

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΜΝΗΜΗΣ
Οι ΙΩΝΙΚΕΣ ΜΕΡΕΣ του Δήμου Ν. Ιωνίας ξεκίνησαν και φέτος, όπως κάθε χρόνο με τις εκδηλώσεις Μνήμης της Μικρασιατικής Καταστροφής:
Το πρωί της Κυριακής 19 Σεπτεμβρίου 2021, πραγματοποιήθηκε στην εκκλησία του Αγίου Γεωργίου Ν. Ιωνίας Αρχιερατική Θεία Λειτουργία και Μνημόσυνο για τα θύματα της Μικρασιατικής Καταστροφής προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Ν. Ιωνίας, Φιλαδελφείας, Ηρακλείου και Χαλκηδόνας κ.κ. Γαβριήλ.

Στη σύντομη ομιλία του μετά τη λειτουργία, ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε «στην ανάγκη να διατηρηθεί άσβεστη η μνήμη των αειμνήστων, κατά σάρκα και κατά πνεύμα, Μικρασιατών προγόνων μας, ενώ εγκωμίασε την ιδιαίτερα σημαντική και συστηματική ιστορική έρευνα που έχει καταβάλει το ΚΕ.ΜΙ.ΠΟ. του Δήμου Νέας Ιωνίας σχετικά με τον Μικρασιατικό Ελληνισμό, η οποία μελλοντικά θα συμβάλει καθοριστικά στην δικαίωση της πατρίδας μας».

Ο Πρόεδρος του ΚΕ.ΜΙ.ΠΟ. Λουκάς Χριστοδούλου, μιλώντας για το ιστορικό της ημέρας, ολοκλήρωσε την ομιλία του για τη Μικρασιατική Καταστροφή, τονίζοντας, ότι εκτός των άλλων «….οι πρόσφυγες έδωσαν στην Ελλάδα μεγάλες επιχειρηματικές οικογένειες που έθεσαν τα θεμέλια της Ελληνικής Ταπητουργίας και Υφαντουργίας και συνέβαλαν τα μέγιστα στην ανάπτυξη της Ελληνικής Βιομηχανίας και Οικονομίας αμέσως μετά την Μικρασιατική Καταστροφή».

Ακολούθως, τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση στο προαύλιο του ναού, στη προτομή του Μητροπολίτη Πατάρων Μελετίου και κατάθεση στεφάνων από τη Δήμαρχο Δέσποινα Θωμαΐδου, τις δημοτικές παρατάξεις και τα προσφυγικά, πολιτιστικά και λοιπά σωματεία της πόλης. Λίγο αργότερα στο Συνεδριακό Κέντρο του Δήμου Ν. Ιωνίας, πραγματοποιήθηκε ομιλία του Ιστορικού και Συγγραφέα Τάκη Σαλκιτζόγλου με θέμα: «Η συμβολή των Μικρασιατών στην Επανάσταση του 1821».

Εφαρμόζοντας τα υγειονομικά πρωτόκολλα οι παρευρεθέντες είχαν την ευκαιρία να ακούσουν από τον εξαίρετο ομιλητή, «..άγνωστα γεγονότα και καταστάσεις που συνέβησαν την περίοδο της Επανάστασης του 1821 και ανέδειξε την συμμετοχή των Μικρασιατών στον απελευθερωτικό αγώνα».
Στις εκδηλώσεις παραβρέθηκαν: η Δήμαρχος Δέσποινα Θωμαΐδου, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Κων. Κουλούρης, οι Αντιδήμαρχοι Γκέλυ Σακκαλόγλου, Ελένη Χατζή, Βασ. Σπηλιωτόπουλος, Αντ. Καρβουνιάρης και η πρόεδρος του ΚΕ.ΒΡΕ.ΦΟ. Ελένη Γρίβα, ο επικεφαλής της παράταξης «Δημιουργία-Αλληλεγγύη» Παναγ. Μανούρης και η δημοτική σύμβουλος Αναστασία Κλάρα, ο επικεφαλής της παράταξης «Ενότητα για τη Ν. Ιωνία» Χρήστος Κανλής, ο εκπρόσωπος της παράταξης «ΙΩΝΙΑ-21ος ΑΙΩΝΑΣ» δημοτικός σύμβουλος Αθανάσιος Αποστολόπουλος και η δημοτική σύμβουλος Χριστίνα Παπαηλιοπούλου. Επίσης Πρόεδροι και μέλη συλλόγων της Ν. Ιωνίας.