Ενημερωτικές επισκέψεις και ξεναγήσεις 1ου διμήνου 2020

Την Δευτέρα 27 Ιανουαρίου 2020, στις 10 το πρωί επισκέφθηκαν τα Μουσεία του ΚΕ.ΜΙ.ΠΟ. οι μαθητές της Γ΄ τάξης του 4ου Λυκείου Ηρακλείου Αττικής συνοδευόμενοι από τις καθηγήτριές τους: Στέλλα Κουκουράκη, Αριάδνη Γκούμα, Πολυξένη Τριανταφύλλου και Ελένη Κάππα.

Στο πρώτο μέρος της ξενάγησης ο Πρόεδρος του ΚΕ.ΜΙ.ΠΟ. Λουκάς Χριστοδούλου καλωσόρισε τους μαθητές στην αίθουσα του Συνεδριακού Κέντρου του Δήμου Ν. Ιωνίας, όπου για περίπου μία ώρα, προβάλλοντας φωτογραφικό υλικό (χάρτες σχεδιαγράμματα και φωτογραφίες) αναφέρθηκε στο ιστορικό της εγκατάστασης των Ελλήνων στη Μ. Ασία μέχρι τον βίαιο διωγμό τους και τη Μικρασιατική Καταστροφή που ακολούθησε το 1922. Ακολούθως αναφέρθηκε στην άφιξη των προσφύγων στην Αττική και την ίδρυση της Ν. Ιωνίας το 1923 και τα δύσκολα χρόνια που ακολούθησαν. Στο τέλος της παρουσίασης δέχθηκε ερωτήσεις και έγινε συζήτηση πάνω στα θέματα που αναπτύχθηκαν.
Μετά από ένα διάλειμμα – υπήρχε κέρασμα και αναψυκτικά – οι μαθητές κατευθύνθηκαν στα Μουσεία Ταπητουργίας-Υφαντουργίας και Λαογραφικό, όπου το μέλος του Δ.Σ. Χρήστος Χατζηϊωάννου τους ξενάγησε στα εκθέματα των Μουσείων παρέχοντας συγχρόνως πληροφορίες για την Ταπητουργία και την Υφαντουργία που άνθισε στη πόλη μας την περίοδο 1950-1970.
Φεύγοντας οι μαθητές έλαβαν ως αναμνηστικό ένα στυλό, ενώ στις καθηγήτριες προσφέρθηκαν εκδόσεις του ΚΕ.ΜΙ.ΠΟ. με θέματα από τις Αλησμόνητες Πατρίδες της Ανατολής.

Το Σάββατο 1 Φεβρουαρίου 2020, στις 11 το πρωί, είχαμε την πολλή μεγάλη χαρά να υποδεχθούμε, μέλη του Συλλόγου «Άλλος Τόπος Επικοινωνίας και Πολιτισμού» που δραστηριοποιείται στο Ηράκλειο Αττικής. Ο εν λόγω σύλλογος εξέδωσε φέτος το Ημερολόγιό του που ήταν αφιερωμένο στα «Λιγνιτωρυχεία Καλογρέζας_Ν. Ηρακλείου (1940-1960) Όταν από τη γη έβγαζαν λιγνίτη» μια επιμελημένη έκδοση που ξεπερνάει κατά πολύ την έκδοση ενός ημερολογίου, αφού περιέχει ιστορικά στοιχεία και φωτογραφικό υλικό της περιόδου εκείνης.
Πάνω από 30 μέλη του συλλόγου ξεναγήθηκαν για 2 ½ ώρες στα μουσεία του ΚΕ.ΜΙ.ΠΟ. ενώ στο Συνεδριακό Κέντρο έγινε προβολή διαφανειών και φωτογραφιών από την εγκατάσταση των προσφύγων το 1923 στους Ποδαράδες (Ν. Ιωνία) μέχρι πρόσφατα, ενώ ενημερώθηκαν για τα Ταπητουργεία και τα Υφαντουργεία που μεγαλούργησαν από το 1923 έως το 1975 και την εν γένει ζωή των κατοίκων της πόλης μας.
Στους επισκέπτες μας προσφέρθηκαν αναψυκτικά και γλυκά, ενώ φεύγοντας ως αναμνηστικά πήραν μαζί τους περιοδικά, στυλό και εκδόσεις του ΚΕ.ΜΙ.ΠΟ.

Την Πέμπτη 20 Φεβρουαρίου 2020, στις 10 το πρωί, επισκέφθηκαν τα Μουσεία του ΚΕ.ΜΙ.ΠΟ. οι μαθητές του 9ου Λυκείου Αμαρουσίου συνοδευόμενοι από τον διευθυντή τους Νικόλαο Δαμιανό και τους καθηγητές Σταυρούλα Παπανικολάου, Μάριο Αγγελίδη, Δημήτρη Περράκη, Γιώτα Βρυώνη, Άννα Οικονομίδου, Νέλλη Ακτύπη και Θανάση Ραφτόπουλο.

Την Τρίτη 25 Φεβρουαρίου 2020, στις 9 το πρωί, επισκέφθηκαν τα Μουσεία του ΚΕ.ΜΙ.ΠΟ. οι μαθητές του 5ου Λυκείου Ν. Ιωνίας, συνοδευόμενοι από την διευθύντρια Κλεοπάτρα Βρέκου και τους καθηγητές Γιώργο Κούρτη, Παναγιώτη Ανδριόπουλο και Σμαράγδα Καρωνίδου.
Στο πρώτο μέρος της ξενάγησής τους, ο Πρόεδρος του ΚΕ.ΜΙ.ΠΟ. Λουκάς Χριστοδούλου καλωσόρισε τους μαθητές και τους καθηγητές στην αίθουσα του Συνεδριακού Κέντρου του Δήμου Ν. Ιωνίας, και έκανε μια ιστορική αναδρομή στη τριετία 1919-1922 που σημάδεψε τον Μικρασιατικό Ελληνισμό, ενώ συμπληρωματικά το μέλος του Δ.Σ. Μάκης Λυκούδης αναφέρθηκε στην εγκατάσταση των προσφύγων στην Ελλάδα και ειδικότερα στη Ν. Ιωνία.
Μετά από ένα σύντομο διάλειμμα – υπήρχε κέρασμα και αναψυκτικά – οι μαθητές κατευθύνθηκαν στα Μουσεία Ταπητουργίας-Υφαντουργίας και Λαογραφικό όπου τα μέλη του Δ.Σ. Μάκης Λυκούδης και Χρήστος Χατζηϊωάννου τους ξενάγησαν στα εκθέματα των Μουσείων απαντώντας ταυτοχρόνως σε διάφορα ερωτήματα των μαθητών.
Φεύγοντας οι μαθητές έλαβαν ως αναμνηστικό ένα στυλό ενώ στους καθηγητές προσφέρθηκε το βιβλίο «Πρακτικά 8ου Συμποσίου: Λίγο πριν την 100/ετία: Πώς και γιατί οι Έλληνες υπέστησαν την μεγαλύτερη καταστροφή της Ιστορίας τους».

Θα περιμένουμε όσους θέλουν να επισκεφθούν τα μουσεία μας, να επικοινωνούν στο τηλ. 210 27 95 012 (9.00-13.00) από Δευτέρα έως Παρασκευή ή μέσω της ιστοσελίδας μας με τη χρήση της σχετικής φόρμας.