Συμπληρώνονται φέτος 99 χρόνια από την πυρπόληση της Σμύρνης, που ήταν ίσως η πιο μαύρη σελίδα της νεότερης Ελληνικής Ιστορίας. Με την καταστροφή της Σμύρνης συντελείται και η ολοκληρωτική εξαφάνιση κάθε Ελληνικού στοιχείου στη Μ. Ασία που ήκμασε για τρεις χιλιετίες. Δυστυχώς το όραμα του Ελ. Βενιζέλου «για την Ελλάδα των 2 ηπείρων και των 5 θαλασσών» έλαβε τέλος με δραματικό τρόπο.

Η βίαιος ξεριζωμός των χριστιανικών πληθυσμών που ακολούθησε με τους χιλιάδες νεκρούς και τραυματίες, τους ομήρους άνδρες που οδηγήθηκαν στα τάγματα εργασίας «αμελέ ταμπουρού» και τις διαλυμένες οικογένειες που έφτασαν στην Ελλάδα άρρωστες και ταλαιπωρημένες, έχοντας μαζί τους λίγα ρούχα, δημιούργησαν μέγιστο προσφυγικό πρόβλημα.

Το έθνος υπέστη ζημιές καταλυτικές, συρρικνώθηκε απελπιστικά, με συνέπειες στο εσωτερικό του κατά πολύ μεγαλύτερες απ’ ό,τι αρχικά διαπιστώθηκε, μιας και η «εγκατάλειψη των βωμών και των εστιών», η συλλογική τραγωδία, τα τραύματα, εξακολουθούν να το επηρεάζουν ακόμη και σήμερα.
Το ρολόι σταμάτησε τότε και εκεί… η αδιατάρακτη δημιουργική ιστορία χιλιάδων ετών «τελείωσε» στα άγια μέρη, εκεί που γαλουχήθηκαν γενιές και γενιές μέσα από τα νάματα της ιστορικής μνήμης… ο ήλιος του Ελληνισμού σκεπάστηκε με τις στάχτες της καταστροφής αλλά, φευ, και της λήθης…
Έτσι με μια μονοκονδυλιά έσβησε η φλόγα, εγκαταλείφθηκαν περιοχές ολάκερες και «χαλάστηκαν» ανθρώπινες ψυχές.

Και ας μην ξεχνάμε ότι:
Με την απώλεια της Μ. Ασίας και των άλλων ελληνικών εδαφών, η χώρα μας δεν έχασε απλά μόνον ανθρώπινες ψυχές, πόλεις και τόπους. Έχασε τον ζωτικό της χώρο, εκεί όπου κινήθηκε, έζησε και μεγαλούργησε. Χωρίς αυτόν είναι μισή, συρρικνωμένη απελπιστικά με συνέπειες τραγικές.

Και όμως οι πρόσφυγες άντεξαν. Δεν έσκυψαν το κεφάλι. Πότισαν με τον ιδρώτα τους, το αίμα και τα δάκριά τους την γη. Με τη φιλοτιμία τους, την εργατικότητά τους και την επιχειρηματικότητά τους έδωσαν νέα ώθηση στην Ελληνική Οικονομία. Γνώστες της Ταπητουργίας και της Υφαντουργίας συνέβαλλαν τα μέγιστα στην ανόρθωση και ανάπτυξη της Ελληνικής Βιομηχανίας και Οικονομίας.

Τιμάμε τους προγόνους μας, δεν ξεχνάμε!