9 Δεκεμβρίου 1923 – 9 Δεκεμβρίου 2021: 98 χρόνια πριν

Συμπληρώνονται φέτος 98 χρόνια από την ιστορική εκείνη ημέρα της 9ης Δεκεμβρίου 1923, όταν εκπρόσωποι της πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας ήρθαν στους Ποδαράδες για να παραστούν στα εγκαίνια του προσφυγικού συνοικισμού των Αθηνών που ονομάστηκε ΙΩΝΙΑ.

Τα θεμέλια του συνοικισμού πουμε πρωτοβουλία του Ταμείου Περίθαλψης Προσφύγων (Τ.Π.Π.) προορίζονταν να στεγάσει 400 οικογένειες προσφύγων από την Πισιδίαείχαν τεθεί στις 30 Ιουνίου 1923 από τον Νικόλαο Πλαστήρα.

Έτσι στις 9 Δεκεμβρίου 1923 και ενώ έχουν κτιστεί 400 δωμάτια και ο συνοικισμός έχει αρχίσει να οικοδομείται πραγματοποιούνται τα εγκαίνιά του.
Μετά τον αγιασμό και την προσφώνηση από τον ιερέα Παπαϊωακείμ Πεσματζόγλου, μία μικρή Σμυρνιοπούλα πρόσφερε στον Νικ. Πλαστήρα ανθοδέσμη, με την εξής προσφώνηση:

«Πλαστήρα μας, πατέρα μας, μοναδικιά ελπίδα μας, μέσα στην τόση μας ορφάνια και καταφρόνια πέστο μας να τ΄ ακούσουμε και πάλι από το στόμα σου, πως νάτος έφθασε ο χρόνος που συ μπροστά άφοβος οδηγητής μας απάνω στο μαύρο σου άλογό σου θα μας ξαναπάς πίσω στην πανώρια μας Ανατολή που περιμένουν άθαφτοι κι άκλαφτοι το στερνό μνημόσυνο οι γονιοί μας και τα αδέλφια μας».

Με πολλή συγκίνηση απάντησε ο Αρχηγός της Επανάστασης Νικ. Πλαστήρας, πως «γρήγορα θα ξαναδούμε όλοι καλύτερες μέρες και δεν θ΄ αργήσουν οι πόθοι σας να γίνουν πραγματικότης».

Εκτός του Νικ. Πλαστήρα, παραβρέθηκαν:ο υπουργός Υγιεινής, Πρόνοιας και Αντιλήψεως Απόστ. Δοξιάδης, ο υπουργός Στρατιωτικών Κων/νος Μανέτας, ο δήμαρχος Αθηναίων Σπ. Πάτσης (αφού η Ιωνία αποτελούσε μέχρι το 1934 συνοικισμό της Αθήνας), ο πρόεδρος της Ε.Α.Π. Χένρυ Μόργκενταου, ο αντιπρόεδρος Τζών Κάμπελ, το μέλος του Δ. Σ. Περ. Αργυρόπουλος, στελέχη της Ε.Α.Π. κ.ά.

Τρείς μήνες νωρίτερα είχε ιδρυθεί η Επιτροπή Αποκαταστάσεως Προσφύγων (Ε.Α.Π.) με τη δημοσίευση στην Ελλάδα του Ν.Δ. «Περί κυρώσεως του εν Γενεύη υπογραφέντος Πρωτοκόλλου περί αποκαταστάσεως των εν Ελλάδι προσφύγων και ιδρύσεως Επιτροπής αποκαταστάσεως προσφύγων κλπ.».Τον Γενάρη του 1924, ο συνοικισμός της Ιωνίας (η μετέπειτα Ν. Ιωνία) θα περιέλθει στη δικαιοδοσία της Ε.Α.Π. μέχρι την 31 Δεκεμβρίου 1930.

ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΜΑΣ ΝΕΑ ΙΩΝΙΑ!