Η μεγαλύτερη μικρασιατική παρέλαση!

25Η ΜΑΡΤΙΟΥ 2022 ΚΑΙ 100 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ
Εφέτος συμπληρώνονται 100 χρόνια από τον ξεριζωμό των Χριστιανικών πληθυσμών της Μικράς Ασίας. Από την πυρπόληση της Σμύρνης κι από την άφιξη με την ψυχή στο στόμα των ξεριζωμένων προσφύγων στη μητροπολιτική πατρίδα. Το ΚΕ.ΜΙ.ΠΟ. αποφάσισε να δώσει ιδιαίτερη λαμπρότητα και να τιμήσει τους προγόνους μας, την ημέρα αυτή. Θέλησε να υπενθυμίσει στις νεότερες γενιές ότι οι μικρασιάτες πρόσφυγες παλεύοντας με πρωτοφανείς αντίξοες συνθήκες κατάφεραν να επιβιώσουν, να δημιουργήσουν και να μεγαλουργήσουν.

Πολύ γρήγορα σήκωσαν ψηλά το κεφάλι, κινητοποίησαν τις δημιουργικές δυνάμεις και τις γνώσεις τους και συνέβαλαν τα μέγιστα, στην ανάπτυξη της Εθνικής μας Οικονομίας μέσα από την ανάπτυξη της Ταπητουργίας και της Υφαντουργίας.

Παράλληλα όμως πέρασαν πολλά στοιχεία των παραδόσεών τους, του δικού τους Πολιτισμού με το μεγάλο πλήθος των ανθρώπων των Γραμμάτων και των Τεχνών, που έφτασαν από την Ανατολή.

Για την επιτυχία ενός πράγματι φιλόδοξου προγράμματος με πολλά πρωτότυπα στοιχεία, συνεργαστήκαμε με τους Μικρασιατικούς και Πολιτιστικούς συλλόγους της πόλης μας.

Ο εορτασμός ξεκίνησε το πρωί της 25ης Μαρτίου 2022. Πρώτο βήμα η Δοξολογία στον Ιερό Μητροπολιτικό ναό των Αγ. Αναργύρων, όπου προέστη, ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Ν. Ιωνίας και Φιλαδελφείας κ. Γαβριήλ.

Στη δοξολογία, παρέστησαν η Δήμαρχος Ν. Ιωνίας κ. Δέσποινα Θωμαΐδου, ο Πρόεδρος του Δ.Σ. κ. Κων. Κουλούρης οι επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων κ.κ. Παν. Μανούρης, Χρ. Κανλής και Νικ. Κουκουλάρης, καθώς και περιφερειακοί και δημοτικοί σύμβουλοι, εκπρόσωποι σωμάτων ασφαλείας, αλλά και πρόεδροι μικρασιατικών και πολιτιστικών σωματείων, εκπαιδευτικοί, μαθητές και πλήθος κόσμου.

Η συγκίνηση ήταν μεγάλη όταν υψώθηκαν τα λάβαρα των συλλόγων που κρατούσαν πρόσωπα γνωστά, αλλά τώρα ντυμένα με τις παραδοσιακές στολές των Ελλήνων της καθ’ ημάς Ανατολής και όταν υψώθηκαν οι σημαίες των μαθητών καθώς όλοι έψαλαν το «Τη υπερμάχω Στρατηγώ..»
Μετά το πέρας της δοξολογίας όλοι μετέβησαν με πομπή στο Άγαλμα της Μάνας για την κατάθεση των στεφάνων. Δεξιά και αριστερά δέσποζαν δυο μεγάλες φωτογραφίες από τη προκυμαία της Σμύρνης το 1920 και από τον διωγμό των προσφύγων που με τα πλοία έφταναν στη μητέρα πατρίδα, τον Σεπτέμβριο του 1922.

Και ήρθε η ώρα για την παρέλαση στη Λεωφ. Ηρακλείου. Μια παρέλαση μεγαλειώδη που δεν θα ξεχαστεί ποτέ, γιατί ποτέ δεν είχε τόση λαμπρότητα.
Εμπρός υπήρχε ένα εντυπωσιακό πανό που ανέγραφε: 100 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗ ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ – 2022: ΕΤΟΣ ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ.

Στην κορυφή της παρέλασης εμφανίστηκε το ΚΕ.ΜΙ.ΠΟ., για πρώτη φορά με την Ιστορική Σημαία του Μουσείου του που κρατούσαν φορώντας παραδοσιακές στολές ο Πρόεδρος Λουκάς Χριστοδούλου και τα μέλη Γκέλυ Σακκαλόγλου, Μάκης Λυκούδης, Ξένια Παλιόγλου. Ακολουθούσε το λάβαρο του ΚΕ.ΜΙ.ΠΟ.

Όταν η σημαία έφτασε στην εξέδρα των επισήμων, εξιστορήθηκε το ιστορικό της σημαίας, ενώ μέσα σε γενική συγκίνηση έσπευσαν και την ασπάσθηκαν ο Μητροπολίτης και η Δήμαρχος!

Μετά το ΚΕ.ΜΙ.ΠΟ. ακολουθούσαν οι προσφυγικοί σύλλογοι με τα λάβαρα και τις σημαίες τους: η Ένωση Σπάρτης Μ. Ασίας, ο Σύνδεσμος Αλαγιωτών Ν. Ιωνίας, η Πολιτιστική Ένωση Μικρασιατών «Η Καππαδοκία», ο Σύλλογος Ποντίων Ν. Ιωνίας «Η Σινώπη» και οι πολιτιστικοί σύλλογοι: το Λύκειο Ελληνίδων (παράρτημα Ν. Ιωνίας), ο σύλλογος «Μνήμες Παράδοσης» και το Χορευτικό Εργαστήρι Ν. Ιωνίας. Όλοι ντυμένοι με παραδοσιακές ενδυμασίες της Ανατολής!

Ρίγη συγκινήσεως κατέκλυσαν τους θεατές όταν είδαν να κατέρχεται τη Λεωφ. Ηρακλείου μια τεράστια ομάδα 100 ατόμων. Όλοι φορούσαν τις εθνικές ενδυμασίες. Καθένας και καθεμία εκ των 100 έφεραν μία κορδέλα με το όνομα μιας πόλης των αξέχαστων πατρίδων! Σμύρνη, Σπάρτη, Αλάγια, Κωνσταντινούπολη, Τραπεζούντα, Αϊβαλί, Ικόνιο, Καισάρεια, Μαλακοπή, Μουταλάσκη κ.α.

Εκπληκτικό το θέαμα! Τεράστια η συγκίνηση γι’ αυτούς που έφεραν, τις κορδέλες τους με τα ονόματα των πολιτειών. Γι’ αυτούς που κατάγονταν απ’ αυτές, αφού ξανάρχονταν στη ζωή η αξέχαστη πατρίδα τους.
Ακολούθησαν οι Πρόσκοποι, Πολιτιστικοί και Αθλητικοί σύλλογοι και βέβαια τα Δημοτικά Σχολεία και τα Γυμνάσια και Λύκεια.

Η παρέλαση έκλεισε με τη Χορωδία του Ο.Π.Α.Ν. και τον Εθνικό Ύμνο!

Το Διοικ. Συμβούλιο του ΚΕ.ΜΙ.ΠΟ. απευθύνει ένα μεγάλο ευχαριστώ για την εξαιρετική συμβολή τους σε όλους όσοι συνεργάστηκαν μαζί του αποδίδοντας Τιμή και Δόξα στον Μικρασιατικό Πολιτισμό!

ΤΙΜΑΜΕ ΤΟΥΣ ΠΡΟΓΟΝΟΥΣ ΜΑΣ! ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΞΕΧΝΑΜΕ!

Η ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΤΟΥΣ ΗΤΑΝ ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΕΛΙΞΗ ΑΥΤΗΣ
ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΕΙΑΣ ΠΟΥ ΑΥΤΟΙ ΙΔΡΥΣΑΝ ΤΟ 1923!

ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΣΕ ΟΛΟΥΣ!