Ποιητές που έζησαν, ζουν, έγραψαν και γράφουν στη Νέα Ιωνία

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΥΛΙΚΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΔΗΛΩΣΗ
100 ΧΡΟΝΙΑ ΝΕΑ ΙΩΝΙΑ

Την Τετάρτη 15 Νοεμβρίου 2023, στις 7 μ.μ., στην αίθουσα του Συνεδριακού Κέντρου του Δήμου Ν. Ιωνίας άνοιξε ο πρώτος κύκλος παρουσίασης προσωπικοτήτων που άφησαν το στίγμα τους στην ποίηση και όχι μόνο, στα 100 χρόνια από την ίδρυση της πόλης.

Η Ν. Ιωνία έχει να επιδείξει πληθώρα λαμπρών εργατών της πένας, του χρωστήρα, της σμίλης και του πενταγράμμου. Ανθρώπων που υπηρέτησαν επάξια όλες τις μορφές της τέχνης, αναδεικνύοντας την πόλη σε σημαντικό κέντρο του Πολιτισμού.

Η εκδήλωση άρχισε με σύντομους χαιρετισμούς που απηύθυναν ο Πρόεδρος του ΚΕ.ΜΙ.ΠΟ. κ. Λουκάς Χριστοδούλου, ο Μητροπολίτης Ν.Ι.Φ.Η.Χ. κ. Γαβριήλ και η δήμαρχος Ν. Ιωνίας κ. Δέσποινα Θωμαΐδου.

Στη συνέχεια ο αντιπρόεδρος του ΚΕ.ΜΙ.ΠΟ. κ. Μάκης Λυκούδης άνοιξε την πρώτη ενότητα της εσπερίδας παρουσιάζοντας τους εισηγητές:

  • Αρχάγγελο Γαβριήλ, μέλος του Δ.Σ. του ΚΕ.ΜΙ.ΠΟ. που μίλησε για τον Μένο Φιλήντα ξετυλίγοντας τη ζωή του και προβάλλοντας φωτογραφίες από τη Μ. Ασία μέχρι τον ερχομό του στην Ν. Ιωνία.
  • Αθηνά Κοβάνη, ιστορικό που αναφέρθηκε στην προσωπικότητα του Φώτη Κόντογλου και την σπουδαία παρουσία του στα γράμματα και τις τέχνες.
  • Ερασμία Σταυροπούλου, Ομότιμη Καθηγήτρια Ε.Κ.Π.Α. που ανέλυσε την ποίηση του Άγγελου Σημηριώτη στην πορεία του από το Δικελί μέχρι τη Ν. Ιωνία.

Μετά από σύντομο διάλειμμα, ο Πρόεδρος του ΚΕ.ΜΙ.ΠΟ. Λουκάς Π. Χριστοδούλου, πέρασε στην δεύτερη ενότητα και παρουσίασε τους εισηγητές:

  • Δημήτρη Καραμβάλη, ποιητή, δοκιμιογράφο και Μαριάννα Βλάχου-Καραμβάλη, ποιήτρια, οι οποίοι αναφέρθηκαν στο ποιητικό έργο του Τάκη Σινόπουλου, εναλλάσσοντας κείμενα και ποιήματά του.
  • Γιάννη Πλαχούρη, ποιητή και πεζογράφο που αναφέρθηκε στην ποίηση και το έργο του Βασίλη Στεριάδη. Ευχάριστη στιγμή στην ενότητα αυτή ήταν η παρουσία της Προέδρου της Πολιτιστικής Εστίας Μικρασιατών Ν. Ιωνίας Μαγνησίας ΙΩΝΕΣ κ. Αργυρώς Μάμαλη-Κοπάνου, που ήρθε από τον Βόλο και αναφέρθηκε στο έργο του Βασίλη Στεριάδη, ο οποίος έζησε τα πρώτα χρόνια της ζωής του στη Ν. Ιωνία Βόλου.
  • Καλλιόπη Στεριάδου, συγγραφέα και Σοφία Σγουράκη ηθοποιό, οι οποίες ανέλυσαν το ποιητικό έργο της κ. Ιουλίας Ζαννάκη-Λιάλιου. Στο τέλος της εκδήλωσης η κ. Ιουλία Ζαννάκη-Λιάλιου απήγγειλε δύο ποιήματά της.

Την εκδήλωσή μας τίμησαν εκτός από τους προαναφερθέντες και τους πολλούς παρισταμένους:
Οι Αντιδήμαρχοι κ. Γκέλλυ Σακαλόγλου και κ. Βασ. Σπηλιωτόπουλος, η Δημοτική Σύμβουλος και Πρόεδρος του ΚΕ.ΒΡΕ.ΦΟ. κ. Ελένη Γρίβα, η Πρόεδρος του παραρτήματος ΝΙΦΗΜ της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας κ. Βέτα Γεωργιάδου, ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Αλαγιωτών κ. Γιώργος Νουβέλογλου, η Πρόεδρος της Πολιτιστικής Ένωσης Μικρασιατών «Η Καππαδοκία» κ. Κούλα Μπρόλιου, η Πρόεδρος της Αδελφότητας Προκοπιέων Αθηνών-Πειραιώς και Περιχώρων “Άγιος Ιωάννης Θεολόγος” κ. Βιβή Σαραντίδου, η Αντιπρόεδρος του Ιωνικού Συνδέσμου κ. Δέσποινα Γεωργαντζή και ο επίτιμος Πρόεδρος Τάκης Κωστιδάκης, η Γεν. Γραμματέας του Συλλόγου Ινεπολιτών-Κασταμονιτών κ. Λαμπρινή Σπανοπούλου, ο Γεν. Γραμματέας της Ένωσης Σπάρτης κ. Στ. Παπαγερασίμου, οι συγγραφείς Ειρήνη Κατσίπη, Ειρήνη Βεκρή και Αργυρώ Μαργαρίτη, ο εκδότης κ. Σ. Ζαχαρόπουλος και ο κ. Κώστας Τσαγκαράκης από τον Α.Γ.Σ. Ανατολή.

15.11.2023, Ποιητές που έζησαν, ζουν, έγραψαν και γράφουν στη Νέα Ιωνία

Φωτογραφικό υλικό