Ξεχωριστός τομέας στις δραστηριότητες του ΚΕ.ΜΙ.ΠΟ. είναι η ίδρυση και λειτουργία του Ιστορικού αρχείου της Νέας Ιωνίας. Στο αρχείο αυτό συγκεντρώνονται έγγραφα, πρακτικά, εφημερίδες, μπροσούρες, κείμενα, προκηρύξεις, φωτογραφίες κ.λπ., που αναφέρονται σε σημαντικά θέματα της Ιστορίας της Νέας Ιωνίας, από την ίδρυσή της μέχρι σήμερα.
Παράλληλα έχει αρχίσει και συνεχίζεται ένα πρόγραμμα συνεντεύξεων με πρόσωπα των οποίων οι γνώσεις, οι μνήμες και οι πληροφορίες, αποτελούν μοναδικά ντοκουμέντα για την ακριβέστερη περιγραφή γνωστών και την καταγραφή αγνώστων στοιχείων, που συμπληρώνουν και εμπλουτίζουν τα σχετιζόμενα με οργανισμούς, φορείς και μεμονωμένα άτομα, των οποίων οι ενέργειες και οι δράσεις συντέλεσαν στην διαμόρφωση πολλών πτυχών της σύγχρονης Ιστορίας και του Πολιτισμού.
Στο αρχείο του ΚΕ.ΜΙ.ΠΟ. βρίσκονται εκατοντάδες αποκόμματα του Αθηναϊκού και Τοπικού Τύπου των ετών 1923 – 1941 που αφορούν την περίοδο του Μεσοπολέμου και είναι στη διάθεση των ερευνητών. Αφορούν προβλήματα κοινωνικά, πολιτιστικά, αθλητικά, εργατικά, εκπαιδευτικά, εκκλησιαστικά και γενικότερα ό,τι είχε να κάνει με την καθημερινότητα και τους ανθρώπους της.
Η. Ν. Ιωνία από το 1923 έως το 1934 ήταν συνοικία της Αθήνας και ως εκ τούτου το ενδιαφέρον των Αθηναϊκών εφημερίδων ήταν μεγάλο και για τον λόγο ότι ήταν ένας από τους 4 μεγάλους προσφυγικούς συνοικισμούς της Αθήνας που είχε μεγάλα καθημερινά προβλήματα, που έδιναν ειδήσεις, ενώ οι εναλλαγές των εποχών και τα έντονα καιρικά φαινόμενα τους δημιουργούσαν αξεπέραστα προβλήματα επιβίωσης. Την ίδια εποχή κυκλοφορούσαν κατά διαστήματα τοπικές εφημερίδες χωρίς να έχουν μεγάλη διάρκεια.
Μετά την Κατοχή το ενδιαφέρον των εφημερίδων ατόνησε, η πόλη είχε λύσει τα περισσότερα προβλήματα και οι αθηναϊκές εφημερίδες περιορίζονταν μόνον σε κοινωνικές έρευνες και ρεπορτάζ. Βέβαια τώρα υπάρχουν οι Τοπικές Εφημερίδες που καλύπτουν κατά τον καλύτερο τρόπο την ενημέρωση των πολιτών μέχρι σήμερα.
Στο ΚΕ.ΜΙ.ΠΟ. βρίσκονται τα πλήρη αρχεία των εφημερίδων «ΤΟ ΘΑΡΡΟΣ της Ιωνίας» και «ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ» αλλά και κάποιων άλλων εφημερίδων που είχαν μικρή διάρκεια.
Εφόσον επιθυμείτε να μελετήσετε αρχειακό υλικό του ΚΕ.ΜΙ.ΠΟ., παρακαλούμε για την τηλεφωνική σας επικοινωνία. Παράλληλα κατεβάστε στον υπολογιστή σας το σχετικό έντυπο αίτησης, το οποίο μπορείτε να στείλετε συμπληρωμένο και υπογεγραμμένο στο fax 210 2790775, διαφορετικά θα το προσκομίσετε κατά την ορισθείσα ημέρα επίσκεψής σας στο ΚΕ.ΜΙ.ΠΟ.
Κατεβάστε το έντυπο αίτησης πατώντας εδώ.
Σημείωση: Είναι απαραίτητη η επίδειξη αστυνομικής ταυτότητας.
Δηλώστε το email σας και γίνετε φίλος του ΚΕ.ΜΙ.ΠΟ.
Γίνετε φίλος με την παράδοση, την ιστορική μνήμη, τον Μικρασιατικό πολιτισμό.
Μείνετε κοντά μας για τις επόμενες πολιτιστικές δράσεις, εκδηλώσεις, συμπόσια και εκδόσεις του Κέντρου.