Το ΚΕ.ΜΙ.ΠΟ. από την ίδρυσή του έως σήμερα, με σταθερό και αμείωτο ρυθμό, διοργανώνει ένα ευρύ φάσμα εκδηλώσεων και δράσεων πολιτισμού. Συνολικά οι εκδηλώσεις, ημερίδες, συμπόσια και λοιπές δράσεις του Κέντρου, από το 2003 έως σήμερα είναι:
Έκδοση Λευκώματος: 1923 – 2003 Νέα Ιωνία 80 χρόνια.
1o Συμπόσιο: “Ο Ελληνισμός της Μικράς Ασίας από την Αρχαιότητα μέχρι τη Μεγάλη Έξοδο”.
Εγκαίνια Μουσείων Ιστορίας – Λαογραφίας & Υφαντουργίας Ταπητουργίας. Τιμούνται όσοι προσέφεραν εκθέματα και εθελοντική εργασία.
Έκδοση του βιβλίου: “Στέλιος Καζαντζίδης” των Στάθη Ουλκέρογλου, Πάνου Αμελίδη και Ευτυχ. Τσεσμελή.
Εκπαιδευτικό πρόγραμμα “Μετάξι” και η μεταξοκαλλιέργεια. Το πρόγραμμα αφορούσε μαθητές της ΣΤ’ τάξης των Δημοτικών Σχολείων του δήμου.
2o Συμπόσιο: “Ο Ελληνισμός της Μικράς Ασίας από την Αρχαιότητα μέχρι τη Μεγάλη Έξοδο” (Παιδεία – Εκπαίδευση στις αλησμόνητες πατρίδες της Ανατολής).
Κοπή της Πρωτοχρονιάτικης πίτας. Παρουσίαση από τον Πρόεδρο Χ. Σαπουντζάκη των δράσεων του έτους 2005.
Ημερίδα: “Κλωστοϋφαντουργία-Ταπητουργία. Το χθες, το σήμερα, το αύριο”. Εισηγητές: Λένα Λιώση, Μηνάς Εφραίμογλου, Βλαδίμηρος Καϊσερλόγλου, Χρήστος Κούρτογλου, Γιώργ. Τσακίρης, Ανδρ. Καλατζής, Γιάν. Τσεκλένης, Δρ Αντ. Πριμέντας.
Έκδοση και παρουσίαση βιβλίου της Νίτσας Παραρά – Ευτυχίδου: “Μικρασιατικός Γλωσσικός Πλούτος”. Ομιλητές: Γιάν. Κορίδης, Χρυσ. Αθηνάκη και Θ. Κοντάρας.
Έκθεση Ζωγραφικής: “Ακριτικά ‘Επη”. Ομιλητές Μαν. Βαρβούνης, Αναπλ. Καθηγητής Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης και Δημ. Σκουρτέλης ζωγράφος. Μουσικό πρόγραμμα “Εν οργάνοις” Βασ. Γρατσούνας. Απήγγειλε ο ηθοποιός Πασχ. Τσαρούχας.
Συμμετοχή στην Έκθεση “Ευρωπαϊκή Συνδιάσκεψη” με περίπτερο, στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας.
Πραγματοποιήθηκε το 3ο Επιμορφωτικό πρόγραμμα “Το Χαλί”. Απευθύνεται σε μαθητές των τάξεων Ε’- ΣΤ’ Δημοτικού και Α’- Β’ Γυμνασίου του δήμου.
Παρουσίαση του βιβλίου του Μάρκου Αυγέρη “Από την αιχμαλωσία” (εκ του ημερολογίου του λοχαγού αεροπόρου Βασ. Κοτρώτσου). Ομιλητής ο ερευνητής Γιώργος Ζεβελάκης.
Έκθεση εφημερίδων τοπικού τύπου και ομιλία του Προέδρου της Ένωσης Συντακτών Περιοδικού και Ηλεκτρονικού Τύπου, Γιάν. Πλαχούρη.
Ομιλία και παρουσίαση της εργασίας του Γιάν. Σταματιάδη με θέμα: “Βραχοκκλησιές και Πετρομονάστηρα της Καππαδοκίας”.
Εκδήλωση: “Τραγούδια και χοροί από τη Σινασό Καππαδοκίας” με ομιλητή τον Κυριάκο Βλασιάδη, αντιπρόεδρο του Σωματείου “Η Νέα Σινασός”.
Εκδήλωση “Παραδοσιακές ενδυμασίες από τον Πόντο, την Προποντίδα και την Ερυθραία της Μ. Ασίας”. Παρουσίαση: Θ. Κοντάρας, Φιλόλογος – Λένα Καλπίδου, Aρχαιολόγος – Eρευνήτρια Ποντιακής Λαογραφίας.
Πραγματοποιήθηκε το 4ο Επιμορφωτικό Πρόγραμμα “Το θέατρο Σκιών στην Ελλάδα”. Απευθύνεται σε μαθητές των τάξεων Ε’- ΣΤ’ Δημοτικού και Α’- Β’ Γυμνασίου του Δήμου. Παρουσίαση: Δημ. Κωστιδάκης.
Εκδήλωση: “Ο Γιωργ. Σεφέρης και η Μικρασιατική Καταστροφή” (Το βίωμα της προσφυγιάς). Ομιλήτρια η φιλόλογος Χρυσ. Αθηνάκη. Αποσπάσματα ποιημάτων διάβασε η ηθοποιός Όλγα Δαμάνη.
Εκδήλωση: “Παραδοσιακή μουσική και μουσικά όργανα της Μ. Ασίας”. Παρουσίαση: Βασ. Γρατσούνας, Διευθυντής Ωδείου “Εν Οργάνοις”.
Εκδήλωση με θέμα: “Ο Κ. Καραθεοδωρής και το επιστημονικό του έργο”. Ο σκηνοθέτης Λευτ. Ξανθόπουλος, προλόγισε το ντοκυμαντέρ του από την εκπομπή “ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ” και τον δημιουργό παρουσίασε ο ερευνητής και λογοτέχνης Γιωργ. Ζεβελάκης.
Εκδήλωση: “Αρχαιολογικοί χώροι της Ιωνίας”. Ομιλία και προβολή διαφανειών του φιλόλογου και ερευνητή Θοδ. Κοντάρα.
3ο Συμπόσιο: “Τρεις χιλιετίες Μικρασιατικού Πολιτισμού: Επιστήμες – Γράμματα – Τέχνες”.
Εκδήλωση – Παρουσίαση του βιβλίου: “Τα πρώτα σχολεία των προσφύγων στη Ν. Ιωνία” των Χάρη Σαπουντζάκη και Μάκη Λυκούδη – Έκδοση ΚΕ.ΜΙ.ΠΟ. Για το έργο μίλησε ο ποιητής-εκδότης Γιάν. Κορίδης και οι συγγραφείς.
Ομιλία της Νίτσας Παραρά – Ευτυχίδου με θέμα: “Παραμύθια της Μικράς Ασίας”. Παραμύθια διάβασε η ηθοποιός Όλγα Δαμάνη.
Εκδήλωση: “Μελέτη για την πορεία της ανεξάρτητης Μεραρχίας κατά την οπισθοχώρηση”. Ομιλητής ο ερευνητής – εκπαιδευτικός Αντώνης Κουκουλάς.
Ξενάγηση στα Μουσεία της αντιπροσωπείας Δήμου Λευκονοίκου Κύπρου, την ημέρα της αδελφοποίησης με την Ν. Ιωνία.
Συμμετοχή με περίπτερο στην έκθεση “Πολιτιστικός Τουρισμός και Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης”.
Επισκέφθηκε και ξεναγήθηκε στα Μουσεία ΚΕ.ΜΙ.ΠΟ. αντιπροσωπεία του αδελφοποιημένου δήμου Alanya Τουρκίας.
Ομιλία από τον συγγραφέα και μαθηματικό Ευάγ. Σπανδάγο, με θέμα: “Ίωνες Θετικοί Φιλόσοφοι”.
Εκδήλωση για τα 55 χρόνια από το θάνατο του Νικ. Πλαστήρα. Ομιλητές οι: Γεώργ.-Αλέξ. Μαγκάκης τ. Υπουργός, Γιάν. Καψής δημοσιογράφος, Σεφ. Αναστασάκος τ. Βουλευτής, Χαρ. Σαπουντζάκης Πρόεδρος ΚΕ.ΜΙ.ΠΟ.
Εσπερίδα στο πλαίσιο των εκδηλώσεων “Ιωνικές Μέρες Πολιτισμού και Παράδοσης” με θέμα: “Μικρασιατική Παράδοση και Νεότερες Γενιές”.
Εκδήλωση: “Έλληνες κινηματογραφιστές Κωνσταντινούπολης και Μ. Ασίας”. Ομιλήτρια η συγγραφέας και ερευνήτρια Σούλα Μπόζη ενώ παράλληλα λειτούργησε έκθεση του συγγραφέα Παν. Κίσκιλα.
Εκδήλωση με θέμα: “Θράκη: Παιδεία-Πολιτισμός-Παράδοση”. Ομιλητές οι: Γιάν. Μπακιρτζής, Λέκτορας Πανεπιστημίου Θράκης και Σταμ. Γεωργούλης, Καθηγητής Διεθνούς Δικαίου.
Εκδήλωση με θέμα: “Ο αθλητισμός στη Μικρά Ασία”. Ομιλητές οι: Αριστ. Καμάρας Δικηγόρος, διεθνής ποδοσφαιριστής, Πρόεδρος Γ.Σ. ΑΠΟΛΛΩΝ και ο Πέτρ. Λινάρδος συγγραφέας και αθλητικογράφος.
Εκδήλωση με θέμα: “Η άγνωστη Μικρά Ασία”. Ομιλητές οι: Αντών. Αντωνάκος, Φιλόλογος-Ιστορικός, Παναγ. Μητροπέτρος, Φιλόλογος-Νομικός και ο Γεώργ. Λεκάκης Λαογράφος και Συγγραφέας, που παρουσίασε το ομότιτλο έργο του.
Συμμετοχή με περίπτερο στην Έκθεση “Ελληνικός Λαϊκός Πολιτισμός” στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας.
Παγκόσμια Ημέρα Μουσείων. Επανέκθεση των μουσειακών αντικειμένων και κειμηλίων του Ιστορικού και Λαογραφικού Μουσείου.
Παρουσίαση του λευκώματος “Εκκλησιασικά κειμήλια της καθ΄ ημάς Ανατολής στους Ναούς της Ν. Ιωνίας”. Χαιρέτισαν οι: Νομάρχης Αθηνών Γιάν. Σγουρός, ο Μητροπολίτης Ν. Ιωνίας κ. Κωνσταντίνος, ο Δήμαρχος Ν. Ιωνίας Γιάν. Χαραλάμπους. Το βιβλίο παρουσίασε ο Γεν Γραμ. ΚΕ.ΜΙ.ΠΟ. Μάκης Λυκούδης.
Ημερίδα στο πλαίσιο των εκδηλώσεων “Ιωνικές Μέρες Πολιτισμού και Παράδοσης” με θέμα: “1934-2009: 75 χρόνια Δήμος Ν. Ιωνίας”.
4ο Συμπόσιο: “Πολιτικοί, Κοινωνικοί, Οικονομικοί Θεσμοί των Ελλήνων της Μικράς Ασίας κατά τους Νεότερους Χρόνους”.
Εκδηλώσεις για το Μπλόκο της Καλογρέζας. Στο Συνεδριακό Κέντρο, πραγματοποιήθηκε έκθεση στολών, τεκμηρίων και ντοκουμέντων από την Κατοχή και την Αντίσταση με τίτλο “Πολεμώντας τον Άξονα”.
Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων “Ιωνικές μέρες Πολιτισμού και Παράδοσης” έγινε η παρουσίαση των εκδόσεων ΚΕ.ΜΙ.ΠΟ.: “Ελληνικά Κωνσταντινουπολίτικα περιοδικά για παιδιά και νέους” της Ζαχ. Καραβά, με ομιλητές την Σία Αναγνωστοπούλου, Αναπλ. Καθ. Παντείου Πανεπιστημίου και Ιωάν. Βασιλαράκη, Καθηγ. Δημοκρ. Πανεπ. Θράκης.
“Τσεσμές: Πολιτισμός και καθημερινή ζωή” με ομιλητές τον Μιχ. Βαρλά, υπεύθυνο Τμήματος Γενεαλογίας και Προφορικής Ιστορίας του Ιδρ. Μείζονος Ελληνισμού και Ευαγ. Γεωργιτσογιάννη, Πρόεδρο Τμήματος Οικ. Οικονομίας Χαροκοπείου Παν/μίου.
5ο Συμπόσιο: “Η συμβολή των προσφύγων στην Πολιτική, Πολιτιστική και Οικονομική ανάπτυξη της Ελλάδας”.
Παρουσίαση του ντοκυμαντέρ του National Geographic “Ο Μεγάλος Ξεριζωμός”. Προλόγισε ο Διευθυντής του National Geographic Νικ. Μάργαρης.
Παγκόσμια Ημέρα Μουσείων. Ανοιχτά τα μουσεία όλη τη μέρα. Παρουσίαση των ντοκυμαντέρ: “1922 ο Μεγάλος Ξεριζωμός”, “1453, Η πτώση της Κωνσταντινούπολης” κ.ά. ντοκυμαντέρ μουσείων.
Παρουσίαση του ντοκυμαντέρ “Γράμματα χωρίς παραλήπτη” και του βιβλίου της Αγάπης Μολυβιάτη-Βενέζη “Το χρονικό των Δέκα Ημερών ΑΪΒΑΛΙ (ΚΥΔΩΝΙΕΣ) 1922” του ΙΔ.ΙΣ.ΜΕ.
Τα Μουσεία του ΚΕ.ΜΙ.ΠΟ. επισκέφθηκαν φοιτητές από το Πανεπιστήμιο των Άνδεων (Βενεζουέλα).
Συμμετοχή στις “Ιωνικές Μέρες Πολιτισμού και Παράδοσης” με περίπτερο στην Πλατεία Αγ. Γεωργίου.
Εκδήλωση για την παρουσίαση του βιβλίου: “Πρακτικά 5ου Συμποσίου – Η συμβολή των προσφύγων στην πολιτική, πολιτιστική και οικονομική ανάπτυξη της Ελλάδας”. Ομιλητές: Βλάσης Αγτζίδης, Δρ. Νεότερης Ιστορίας και Άλκης Ρήγος, Ομοτ. Καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας Παντείου Πανεπιστημίου.
Εκδήλωση για την απονομή διακρίσεων του 1ου Λογοτεχνικού Διαγωνισμού Ενηλίκων του ΚΕ.ΜΙ.ΠΟ. στους: Γιάνννη Ρουσουνέλο, Λίνα Μπένου και Κώστα Αρβανιτάκη. Μουσικό πρόγραμμα – επιμέλεια Βαγγέλης Σαραντίδης.
Εκπροσώπηση του ΚΕ.ΜΙ.ΠΟ. με τον Αντιπρόεδρό του Λουκά Χριστοδούλου, στο Συνέδριο για τα “100 χρόνια Θεσσαλονίκη – Προσφυγιά” που διοργάνωσε ο Δήμος Καλαμαριάς.
Παγκόσμια Ημέρα Μουσείων. Τα Μουσεία ανοικτά όλη την ημέρα. Α΄ μέρος: “Μικρασιατικές φορεσιές” από τον Φιλόλογο-Ερευνητή Θ. Κοντάρα. Β΄ μέρος: Η χορωδία και ορχήστρα των μαθητών του Κέντρου Ερεύνης και Προβολής της Εθνικής Μουσικής. Μουσικό Λαογραφικό και Φιλολογικό Αρχείο Σίμωνος και Αγγελικής Καρά.
Συμμετοχή του ΚΕ.ΜΙ.ΠΟ. στο πρόγραμμα των 21 Ο.Τ.Α. για τα “Μνημεία Πολιτιστικής Κληρονομιάς”.
Ομιλία του δημάρχου Ηρακλή Γκότση, στον Ιερό Ναό των Αγ. Αναργύρων για τα 90 χρόνια από την ίδρυση της Ν. Ιωνίας.
Ομιλία του Λουκά Χριστοδούλου, Προέδρου του ΚΕ.ΜΙ.ΠΟ. Για τα 90 χρόνια από την ίδρυση της πόλης. Παρουσίαση τεκμηρίων.
6ο Συμπόσιο: “Η κοινωνική μέριμνα στις Ελληνικές Κοινότητες της Μικράς Ασίας κατά τους νεότερους χρόνους”.
Κοπή Πρωτοχρονιάτικης πίτας και απολογισμός δράσεων του ΚΕ.ΜΙ.ΠΟ. (2003-2013) από τον Πρόεδρο Λουκά Χριστοδούλου. Απόδοση επαίνου στην Ελισάβετ Ιακωβίδου για τη συμμετοχή της στο 2ο Λογοτεχνικό Διαγωνισμό Ενηλίκων του ΚΕ.ΜΙ.ΠΟ.
Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων “Ιωνικές Μέρες” πραγματοποιήθηκε ομιλία του Λουκά Χριστοδούλου με θέμα: “Ιστορία των αθλητικών σωματείων της Ν. Ιωνίας, από την ίδρυση της πόλης μέχρι την Μεταπολίτευση”.
Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων “Ιωνικές Μέρες” πραγματοποιήθηκε ομιλία των Χάρη Σαπουντζάκη και Λουκά Χριστοδούλου με θέμα: “Η Νέα Ιωνία στο Μεσοπόλεμο”.
Το ΚΕ.ΜΙ.ΠΟ. σε συνεργασία με την Ένωση Σπάρτης και το Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων για τη Δημοκρατία και τον Κοινοβουλευτισμό, πραγματοποίησε έκθεση φωτογραφιών με θέμα: “Η άφιξη των προσφύγων στην Αττική γη” και ομιλητή τον ιστορικό Νικ. Ανδριώτη.
Εκδήλωση για την παρουσίαση του βιβλίου: “Πρακτικά 6ου Συμποσίου: Η κοινωνική μέριμνα στις Ελληνικές Κοινότητες της Μ. Ασίας κατά τους νεότερους χρόνους”. Ομιλητής ο Κων/νος Φωτιάδης, Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας.
Κοπή Πρωτοχρονιάτικης Πίτας. Απολογισμός δράσεων 2014 από τον Πρόεδρο Λουκά Χριστοδούλου. Απονομή Α’ Βραβείου στον Δημήτρη Ρήγα, που διακρίθηκε στο 3ο Λογοτεχνικό Διαγωνισμό Ενηλίκων του ΚΕ.ΜΙ.ΠΟ.
Εκδήλωση με θέμα: “Τα φιλολογικά σαλόνια της Κωνσταντινούπολης”. Ομιλία της Καλλιόπης Στεριάδου, Δρ. Παντείου Πανεπιστημίου. Διάβασε η ηθοποιός Εύα Λιγνού.
Παρουσίαση του βιβλίου “Το Πελλαδάρι στους αιώνες” του Δημ. Ρήγα, έκδοσης ΚΕ.ΜΙ.ΠΟ. Μουσική επιμέλεια από το συγκρότημα “ΜΕΛΙΡΡΥΤΟΝ”.
Μνημόσυνο για τα θύματα της Μικρασιατικής Καταστροφής στην εκκλησία του Αγ. Γεωργίου και κατάθεση στεφάνων στην προτομή του Μητροπολίτη Πατάρων Μελετίου, από τον Δήμαρχο Ηρ. Γκότση, τον Μητροπολίτη Ν.Ι.Φ.Χ. κ. Γαβριήλ και φορείς της πόλης.
27/9/2015
Συνδιοργανωτές στον 1ο αγώνα δρόμου, 10.000 μ. “Στις γειτονιές των Μικρασιατών Προσφύγων”. Αφετηρία και τερματισμός στα Μουσεία του ΚΕ.ΜΙ.ΠΟ.
7ο Συμπόσιο: “Η θέση και ο ρόλος της Μικρασιάτισσας κατά τους νεότερους χρόνους έως το 1922”.
Εκδήλωση με παρουσίαση εικονιστικού υλικού: “Νέα Ιωνία: 1936 – 1951, τα δύσκολα χρόνια: Δημοκρατία-Δικτατορία-Πόλεμος-Κατοχή-Εμφύλιος”. Ομιλητής ο Πρόεδρος του ΚΕ.ΜΙ.ΠΟ. Λουκάς Χριστοδούλου.
Κοπή Πρωτοχρονιάτικης πίτας και απολογισμός δράσεων του ΚΕ.ΜΙ.ΠΟ. έτους 2015.
Εκδηλώσεις Μπλόκου Καλογρέζας. Ομιλία του Λουκά Χριστοδούλου, Ιστορικού-Ερευνητή με θέμα: “Τα δύσκολα χρόνια της Καλογρέζας 1922-1944”.
Εκδήλωση τιμής στον Κων/νο Δεσποτόπουλο, στη Παλαιά Βουλή με τη συνεργασία της “Ένωσης Σμυρναίων”. Ομιλητές: Μαρία Πρωτοπαπά-Μαρινέλη, Διευθύντρια Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών, Δούκας Καπάνταης Διευθ. Ερευνών της Ελλην. Φιλοσοφίας της Ακαδημίας Αθηνών, Καίτη Αρώνη-Τσίχλη Ομότιμη Καθηγήτρια Παντείου και Κατερίνα Κορρέ Ομότιμη Καθηγήτρια Πανεπιστημίου Αθηνών.
Επιμνημόσυνη δέηση για τα θύματα της Μικρασιατικής Καταστροφής στην εκκλησία του Αγ. Γεωργίου. Κατάθεση στεφάνων στη προτομή του Μητροπολίτη Πατάρων Μελετίου από τον δήμαρχο Ν. Ιωνίας Ηρακλή Γκότση και φορείς της πόλης.
Εκδήλωση-Αφιέρωμα στους 2 Αμερικανούς Φιλέλληνες: Henry Morgentaou: Ομιλητής Χαρ. Σαπουντζάκης, Ιστορικός-Συγγραφέας και Asa K. Jennings: Ομιλητής Νικ. Τόμπρος, Λέκτορας Πολιτικής Ιστορίας Σ.Σ.Ε.
Συνδιοργανωτές στον 2ο αγώνα δρόμου, 10.000 μ. ενηλίκων και 1.000 μ. παίδων “Στις γειτονιές των Μικρασιατών Προσφύγων”. Αφετηρία και τερματισμός στα Μουσεία του ΚΕ.ΜΙ.ΠΟ.
Παρουσίαση του βιβλίου: “Οι εκλογές στη Ν. Ιωνία 1923-1975. Βουλευτικές, Δημοτικές, Γερουσιαστικές, Δημοψηφίσματα” του Λουκά Χριστοδούλου, έκδοση του ΚΕ.ΜΙ.ΠΟ. Ομιλητές: Πέτρ. Μπουρδούκος, Γιάν. Κορίδης, Χαρ. Σαπουντζάκης.
Κοπή Πρωτοχρονιάτικης πίτας. Απολογισμός δράσεων 2016 από τον Πρόεδρο Λουκά Χριστοδούλου. Βραβεύσεις στις διακριθείσες του 4ου Λογοτεχνικού Διαγωνισμού Ενηλίκων του ΚΕ.ΜΙ.ΠΟ.:Ειρήνη Βεκρή και Ειρήνη Κατσίπη-Σπυριδάκη.
Εκδήλωση με θέμα: “Δημήτριος Βυζάντιος, ο Μικρασιάτης κωμωδιογράφος και αγιογράφος”. Ομιλήτρια η Αθηνά Κοβάνη, Φιλόλογος-διδάκτωρ λογοτεχνίας του Πανεπιστημίου Αθηνών.
Εκδηλώσεις για το Μπλόκο της Καλογρέζας. Ομιλία του Μεν. Χαραλαμπίδη, Ιστορικού και συγγραφέα, με θέμα: “Τα μπλόκα της Κατοχής”.
Ημερίδα “Ελληνισμός και Ορθοδοξία στη Μ. Ασία”. Απευθύνουν χαιρετισμό ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Προκ. Παυλόπουλος και ο Μητροπολίτης Ν. Ιωνίας κ. Γαβριήλ. Ομιλητές: Αθαν. Καραθανάσης, Ομότιμος Καθηγητής Α.Π.Θ., Μητροπολίτης Προύσης κ. Ελπιδοφόρος, Κων. Φωτιάδης, Ομότιμος Καθηγ. Πανεπιστημίου Δυτ. Μακεδονίας, Χαρ. Σαπουντζάκης, Πρόεδρος Ενώσεως Σπάρτης Μ. Ασίας.
Παρουσίαση του βιβλίου: “Ο άνθρωπος που έκανε τις Κυδωνίες ν΄ ανθίσουν” της Ειρήνης Βεκρή, που έλαβε το Α΄ Βραβείο στον 4ο Πανελλήνιο λογοτεχνικό διαγωνισμό του ΚΕ.ΜΙ.ΠΟ. Ομιλητές: Αγλαΐα Αρχοντίδου-Αργύρη, Αρχαιολόγος-Δ/ντρια Μουσείου Πόλεως Αθηνών, πατ. Αθανάσιος Γιουσμάς, Αναστ. Αντωνέλλη, Αντιδήμαρχος Δήμου Λέσβου.
Επιμνημόσυνη δέηση για τα θύματα της Μικρασιατικής Καταστροφής στην εκκλησία του Αγ. Γεωργίου και κατάθεση στεφάνων στην προτομή του Μητροπολίτη Πατάρων Μελετίου, από τον Δήμαρχο Ηρ. Γκότση και συλλόγους της περιοχής.
Ομιλία του Δρ. Νικ. Λυγερού με θέμα: ” Κωνσταντίνος Καραθεοδωρής”.
Συνδιοργανωτές στον 3ο αγώνα δρόμου, 10.000 μ. ενηλίκων και 1.000 μ. παίδων “Στις γειτονιές των Μικρασιατών Προσφύγων”.
8ο Συμπόσιο: “Λίγο πριν την 100/ετία: Πώς και γιατί οι Έλληνες υπέστησαν τη μεγαλύτερη Καταστροφή της Ιστορίας τους”.
Κοπή Πρωτοχρονιάτικης Πίτας. Απολογισμός δράσεων 2017 από τον Πρόεδρο Λουκά Χριστοδούλου.
Παρουσίαση του βιβλίου “ΚΑΠΠΑΔΟΚΙΑ: Λατρευτικά και άλλα τινά στον αέναο κύκλο του χρόνου” του Κων/νου Νίγδελη, που έλαβε τον έπαινο της Ακαδημίας Αθηνών και εκδόθηκε από το ΚΕ.ΜΙ.ΠΟ., στην αίθουσα της Παλαιάς Βουλής (Σταδίου). Ομιλητές: Αρχαγ. Γαβριήλ Συγγραφέας, Άντζελα Καραπάνου Ιστορικός, Βιβλιοθήκη της Βουλής των Ελλήνων, Ζωή Μάργαρη εντεταλμένη ερευνήτρια του Κέντρου Ερεύνης της Ελληνικής Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών.
Παρουσίαση του βιβλίου “Πρακτικά 8ου Συμποσίου: Λίγο πριν την 100/ετία. Πώς και γιατί οι Έλληνες υπέστησαν την μεγαλύτερη Καταστροφή της Ιστορίας τους”. Ομιλητές: Καλ. Στεριάδου και Αρχάγ. Γαβριήλ. Συντονιστής ο Χάρ. Σαπουντζάκης. Απόδοση τιμής στον Ιωνιώτη αθλητή της σωματικής ρώμης Γιάν.Κεσκιλίδη (Σαμψών).
Επιμνημόσυνη δέηση για τα θύματα της Μικρασιατικής Καταστροφής στην εκκλησία του Αγίου Γεωργίου και κατάθεση στεφάνων στην προτομή του Μητροπολίτη Πατάρων Μελετίου, από τον Δήμαρχο Ηρ. Γκότση και σωματεία της πόλης.
Ομιλία του Αντ. Κλάψη, Επίκουρου Καθηγητή στο Πανεπιστήμιο Νεάπολις Κύπρου με θέμα: “Η συνθήκη της Λωζάνης – Τότε και σήμερα”.
Συνδιοργανωτές στον 4ο αγώνα δρόμου, 10.000 μ. ενηλίκων και 1.000 μ. παίδων “Στις γειτονιές των Μικρασιατών Προσφύγων”.
Διημερίδα “Μικρασιάτες Λογοτέχνες”. Συντονίστρια Καλ. Στεριάδου, Δρ. Παντείου Πανεπιστημίου. Ομιλητές: Έρη Σταυροπούλου, Ομότιμη Καθηγήτρια Πανεπιστημίου Αθηνών, Ζαχ. Καραβά, Δρ. Πανεπιστημίου Αθηνών, Αθηνά Κοβάνη, Δρ. Φιλολογίας Πανεπιστημίου Αθηνών, Αρχάγγελος Γαβριήλ, Συγγραφέας, Ελένη Μαργαρίτου, Δρ. Φιλοσοφίας Πανεπ. Αθηνών, Τηλέμαχος Χυτήρης, Ποιητής, Δημ. Καραμβάλης, Ποιητής.
Εκδήλωση για τα 95 χρόνια από την ίδρυση της πόλης. Επιμνημόσυνη δέηση στην εκκλησία των Αγίων Αναργύρων. Ομιλία Ιστορικού περιεχομένου από τον Πρόεδρο του ΚΕ.ΜΙ.ΠΟ. Λουκά Χριστοδούλου. Συμβολικό “αγκάλιασμα” της εκκλησίας των Αγ. Αναργύρων και χοροί από 250 χορευτές των συλλόγων της Ν. Ιωνίας.
Κοπή Πρωτοχρονιάτικης πίτας και απολογισμός δράσεων 2018 από τον Πρόεδρο Λουκά Χριστοδούλου. Απονομή διάκρισης στην Ειρήνη Κατσίπη-Σπυριδάκη του 5ου λογοτεχνικού διαγωνισμού του ΚΕ.ΜΙ.ΠΟ. Τα κάλαντα τραγούδησε η Παραδοσιακή Χορωδία του ΟΠΑΝ με τον μαέστρο Βαγ. Σαραντίδη.
Εκδήλωση για τα 100 χρόνια από την αποβίβαση του Ελληνικού Στρατού στη Σμύρνη. Παρουσίαση 2 ντοκυμαντέρ από την εκπομπή “Μηχανή του Χρόνου”: “Οι πρωταγωνιστές της Λωζάνης” και “Η ανταλλαγή των πληθυσμών”.
Εκδήλωση παρουσίασης του βιβλίου εκδόσεων ΚΕ.ΜΙ.ΠΟ. “Η Μικρά Ασία Μέσα από τη Λογοτεχνία” της Ειρήνης Κατσίπη-Σπυριδάκη και παρουσίαση της συμμετοχής του Κέντρου στον εορτασμό της Κυριακής της Ορθοδοξίας 2019 στη Σμύρνη.
Επιμνημόσυνη δέηση για τα θύματα της Μικρασιατικής Καταστροφής.
«Οδοιπορικό στην Καππαδοκία», αφήγηση – φωτογραφίες – video. Παρουσίαση από τον Λουκά Χριστοδούλου, Πρόεδρο του ΚΕ.ΜΙ.ΠΟ.
5ος αγώνας δρόμου: «Στις γειτονιές των Μικρασιατών προσφύγων».
1.000 μ. παίδων και 10.000 μ. ενηλίκων. Συνδιοργάνωση με το Δήμο Νέας Φιλαδέλφειας – Νέας Χαλκηδόνας.
Παρουσίαση παράστασης θεάτρου-ντοκουμέντο «Οδός 19, αριθμός 15: η προσφυγική Ελευθερούπολη και η περίπτωση Μουταλάσκη».
Έκθεση Φωτογραφίας: «Α’ Παγκόσμιος Πόλεμος 1914-1918 – Ψηφίδες Μνήμης» από το αρχείο του Κωνσταντίνου Νίγδελη.
9o Συμπόσιο: “Η επίδραση των Μικρασιατών Προσφύγων στον Νεοελληνικό Πολιτισμό”.
Κοπή Πρωτοχρονιάτικης πίτας και απολογισμός δράσεων 2019 από τον Πρόεδρο Λουκά Χριστοδούλου. Τα κάλαντα τραγούδησε η Χορωδία Αλαγιωτών υπό την διεύθυνση της μαέστρου Καίτης Τσεκούρας.
Τιμητική εκδήλωση στη μνήμη του Γιώργου Μιχαηλίδη. Για το έργο του μίλησαν ο Λέανδρος Πολενάκης, κριτικός θέατρου, συγγραφέας, η Ηρώ Αργυράκη, φιλόλογος, θεατρολόγος και ο Πολύκαρπος Πολυκάρπου, ηθοποιός, σκηνοθέτης, θεατρολόγος.
Μικρασιατική Μνήμη – Παρουσίαση Πρακτικών 9ου Συμποσίου. Αρχιερατική Θεία Λειτουργία προεξάρχοντος του Σεβασμιοτάτου Μητροπολίτη Ν. Ιωνίας κ. Γαβριήλ και μνημόσυνο για τα «Θύματα της Γενοκτονίας των Ελληνικών Πληθυσμών από το Τουρκικό Κράτος», στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου Ν. Ιωνίας, καθώς και κατάθεση στεφάνων στη προτομή του Πατάρων Μελετίου. Στη συνέχεια, στο Συνεδριακό Κέντρο του δήμου Ν. Ιωνίας, πραγματοποιήθηκε παρουσίαση του Βιβλίου των Πρακτικών του 9ου Συμποσίου του ΚΕ.ΜΙ.ΠΟ. που διεξήχθη 22-24 Νοεμβρίου 2019, με θέμα: «Η επίδραση των Μικρασιατών προσφύγων στον Νεοελληνικό Πολιτισμό».
Εκδηλώσεις για την Ημέρα Εθνικής Μνήμης
6ος αγώνας δρόμου «Στις γειτονιές των Μικρασιατών Προσφύγων»
Έκθεση Φωτογραφίας “Μικρασία-Αλησμόνητες Πατρίδες” στον χώρο του Παναιτωλίου.
Εκδήλωση-ομιλίες με παρουσίαση των θεμάτων: 1. Οι πρώτες εκκλησίες της Νέας Ιωνίας και 2. Ο Φώτης Κόντογλου.
Εκδήλωση με θέμα: “Οι αθλητικές ομάδες και τα γήπεδα των προσφύγων στη Ν. Ιωνία και Ν. Φιλαδέλφεια την περίοδο του Μεσοπολέμου“, στο Συνεδριακό Κέντρο Νέας Ιωνίας.
10ο Συμπόσιο ΚΕ.ΜΙ.ΠΟ. “Από τη Συνθήκη των Σεβρών στη Συνθήκη της Λωζάνης”.
Υπό την Αιγίδα της Α.Ε. της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου.
Παρουσίαση της έκδοσης ΚΕ.ΜΙ.ΠΟ. “Ο τραγικός ξεριζωμός των Χριστιανικών Πληθυσμών της Ανατολής. Οι διαδρομές σωτηρίας προς την Ελλάδα”
Συναυλία της Εστουδιαντίνας Νέας Ιωνίας Βόλου με τον Δημήτρη Μπάση και την Ασπασία Στρατηγού. Καλλιτεχνική διεύθυνση Ανδρέας Κατσιγιάννης.
Εκδήλωση “Καραμανλήδικα βιβλία” με ομιλητή τον κ. Καπλάνη Ιωσηφίδη, Πρόεδρο του Κέντρου Καππαδοκικών Μελετών Νέας Καρβάλης.
Συμμετοχή ΚΕ.ΜΙ.ΠΟ. στην έκθεση της Βουλής των Ελλήνων «Ιστορίες Επιβίωσης: Μικρασιάτες πρόσφυγες και εργασία στις νέες πατρίδες», στη Βιβλιοθήκη της Βουλής.
Κοπή Πρωτοχρονιάτικης Πίτας 2023, στο Συνεδριακό Κέντρο Νέας Ιωνίας.
“Η ΝΕΑ ΙΩΝΙΑ του χθες… και του σήμερα…”, παρουσίαση 300 ιστορικών φωτογραφιών από τον Πρόεδρο ΚΕ.ΜΙ.ΠΟ. Λουκά Χριστοδούλου, στο Συνεδριακό Κέντρο Νέας Ιωνίας, με την συμπλήρωση 100 χρόνων από την ίδρυση της N. Ιωνίας.
“Οι πρώτοι ξύλινοι Ναοί και τα πρόσωπα που διαμόρφωσαν την εκκλησιαστική ζωή της πόλεως”, προπασχάλια εκδήλωση της Ιεράς Μητροπόλεως Νέας Ιωνίας & Φιλαδελφείας σε συνεργασία με το ΚΕ.ΜΙ.ΠΟ., στον Ιερό Ναό Αγ. Γεωργίου Ν. Ιωνίας, αφιερωμένη στους Ιστορικούς Ναούς της Νέας Ιωνίας.
Εκδήλωση παρουσίασης του βιβλίου “Πρακτικά 10ου Συμποσίου – Από τη Συνθήκη των Σεβρών στη Συνθήκη της Λωζάνης”, στο Συνεδριακό Κέντρο Νέας Ιωνίας.
Ημέρα Μνήμης: Θεία Λειτουργία, Επιμνημόσυνη δέηση για τα θύματα της Μικρασιατικής Καταστροφής και κατάθεση στεφάνων στην προτομή του Μητροπολίτη Πατάρων Μελετίου.
Ημερίδα “Ποιητές που έζησαν, ζουν, έγραψαν και γράφουν στη Νέα Ιωνία Αττικής”, στο Συνεδριακό Κέντρο Νέας Ιωνίας.
Κοπή Πρωτοχρονιάτικης Πίτας 2024, στο Συνεδριακό Κέντρο Νέας Ιωνίας.
Συμμετοχή των Μουσείων του ΚΕ.ΜΙ.ΠΟ. στην Διεθνή Ημέρα Μουσείων με ξεναγήσεις για το κοινό
Δηλώστε το email σας και γίνετε φίλος του ΚΕ.ΜΙ.ΠΟ.
Γίνετε φίλος με την παράδοση, την ιστορική μνήμη, τον Μικρασιατικό πολιτισμό.
Μείνετε κοντά μας για τις επόμενες πολιτιστικές δράσεις, εκδηλώσεις, συμπόσια και εκδόσεις του Κέντρου.