από την Παναγιώτα Σούγια
Μία σημαντική φωτογραφική έκθεση, με τίτλο: «Α΄ Παγκόσμιος Πόλεμος 1914-1918: Ψηφίδες μνήμης», που διοργανώνει το ΚΕ.ΜΙ.ΠΟ. Νέας Ιωνίας, εγκαινιάστηκε τη Δευτέρα το απόγευμα, στον εκθεσιακό χώρο του Δημοτικού Πολιτιστικού Κέντρου «Παναιτώλιο», στην Αλσούπολη της Νέας Ιωνίας, και θα διαρκέσει μέχρι και την Κυριακή (17/11) (Ώρες λειτουργίας, καθημερινά: 18:00-21:00).
Αξίζει να σημειωθεί πως τη συγκεκριμένη έκθεση σπάνιων φωτογραφικών ντοκουμέντων και εφημερίδων της περιόδου του Α΄ Π.Π., που πρωτοπαρουσιάστηκε στη Μονή Λαζαριστών στη Θεσσαλονίκη στο πλαίσιο των επετειακών εκδηλώσεων για τα 100 χρόνια από τη λήξη του.
Την εκδήλωση των εγκαινίων της έκθεσης προλόγισε ο εικαστικός και καθηγητής του τμήματος ζωγραφικής ενηλίκων του Ο.Π.Α.Ν. Νέας Ιωνίας κ. Δημήτρης Βάρβογλης και αμέσως μετά ο Πρόεδρος του ΚΕ.ΜΙ.ΠΟ. Νέας Ιωνίας και Πρόεδρος της Ένωσης Σπάρτης Μικράς Ασίας κ. Λουκάς Χριστοδούλου ανέγνωσε ένα σύντομο βιογραφικό του επιμελητή της έκθεσης, Διευθυντή του Μουσείου Προσφυγικού Ελληνισμού της Ιεράς Μητρόπολης Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως και πολυγραφότατου συγγραφέα κ. Κωνσταντίνου Νίγδελη.
Ο κ. Νίγδελης
Ακολούθως, τον λόγο έλαβε ο κ. Κωνσταντίνος Νίγδελης, ο οποίος αναφέρθηκε συνοπτικά σε χαρακτηριστικά ιστορικά γεγονότα της εποχής εκείνης, προσδίνοντας ιδιαίτερη έμφαση με έμφαση σε όσα συνέβησαν εκείνη την περίοδο στη Θεσσαλονίκη, ενώ για τα εκθέματα σημείωσε μεταξύ άλλων πως: «Όλα αυτά τα έχουμε συλλέξει από φωτογραφίες της εποχής εκείνης. Δόξα τον Θεό στο Μουσείο Προσφυγικού Ελληνισμού, που έχω τη χαρά και την τιμή να διευθύνω, έχουμε ουσιαστικά 11.500 φωτογραφίες, είτε αυθεντικές ως καρτ-ποστάλ είτε σε ηλεκτρονική απεικόνιση. Διαλέξαμε μερικά από αυτά και τα παρουσιάζουμε σήμερα, τα οποία είναι αυτά που βλέπετε. Νομίζω ότι είναι χαρακτηριστικές στιγμές του πρώτου Μεγάλου Πολέμου.». Επίσης, ο κ. Νίγδελης εξέφρασε το παράπονο του για την ελληνική πολιτεία, η οποία δεν διοργάνωσε καμία επίσημη εκδήλωση για τον εορτασμό των 100 χρόνων από τη λήξη του Α΄ Π.Π., όπως έγινε σε πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες, λέγοντας μεταξύ άλλων πως: «Ήταν δυστύχημα που δεν τα γιορτάσαμε, αλλά σε κάθε περίπτωση είναι ευτύχημα που έχουμε φέρει αυτή την έκθεση στην Αθήνα και τη βλέπετε και την απολαμβάνεται εσείς. Σας ευχαριστώ πάρα πολύ. Πραγματικά αξίζει τον κόπο να δείτε τα εκθέματα.».
Κατόπιν, ο κ. Λουκάς Χριστοδούλου εξέφρασε τις θερμές του ευχαριστίες στον Ο.Π.Α.Ν. Νέας Ιωνίας για την παραχώρηση του εκθεσιακού χώρου του «Παναιτωλίου», καθώς και ιδιαίτερες ευχαριστίες στους εικαστικούς κ.κ. Δημήτρη Βάρβογλη και Μαριάνθη Κουμαριανού τονίζοντας «το μεράκι και την αυταπάρνησή τους στήνοντας αυτή την έκθεση.».
Τα εγκαίνια της έκθεσης ολοκληρώθηκαν με έναν σύντομο χαιρετισμό, που απεύθυνε η Δήμαρχος Νέας Ιωνίας κ. Δέσποινα Θωμαΐδου.
Συνέντευξη με τον κ. Νίγδελη
Επίσης, με την ευκαιρία της εξαιρετικής αυτής φωτογραφικής έκθεσης-ντοκουμέντο μιλήσαμε με τον κ. Νίγδελη, ο οποίος μας είπε πως: «Είχαμε παρουσιάσει αυτή την έκθεση στη Μονή Λαζαριστών, στη Θεσσαλονίκη, και μας τίμησε ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, καθώς και άνθρωποι από το εξωτερικό (πρωθυπουργοί, υπουργοί κ.λπ.), και θεωρήσαμε σκόπιμο, αφού πρώτα ήρθαμε σε συνεννόηση με τον Πρόεδρο του ΚΕ.ΜΙ.ΠΟ. κ. Λουκά Χριστοδούλου, να μεταφέρουμε αυτή την έκθεση στην Αθήνα.
Αυτή η έκθεση αποτελεί ένα κομμάτι από φωτογραφικό υλικό (το οποίο είναι δική μου επιλογή) που έχουμε συγκεντρώσει και το οποίο ανέρχεται σε περίπου 7.000 φωτογραφίες, οι οποίες αφορούν στον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Επίσης, το φωτογραφικό αυτό υλικό πλαισιώνεται και από μία συλλογή από εφημερίδες της εποχής εκείνης, οι οποίες έχουν αναφορές για τον Α΄ Π.Π. με τα θετικά και τα αρνητικά. Γιατί μην ξεχνάτε ότι ο ελληνικός λαός έχει υποστεί τα πάνδεινα κατά τη διάρκεια αυτού του μεγάλου πολέμου. Και, μάλιστα, ο πόλεμος αυτός αποτέλεσε και το μεγάλο σχίσμα, που ήταν μεταξύ Βενιζελικών και Αντιβενιζελικών, το οποίο συνεχίζεται μέχρι σήμερα.
Επιπλέον, στην έκθεση αυτή παρουσιάζουμε και μία σειρά από αφίσες της εποχής εκείνης, οι οποίες καλούνε τον κόσμο, τους νέους κυρίως, να σπεύσει να ενταχθεί στις τάξεις των στρατιωτικών δυνάμεων της εποχής. Και οι αφίσες δεν είναι μονάχα ελληνικές, αλλά είναι και γαλλικές και γερμανικές. Νομίζω ότι είναι μία πολύ καλή έκθεση, την οποία μας τίμησε ο κόσμος που ήρθε και την παρακολούθησε.».
Στο ερώτημά μας σχετικά με την αφορμή για την πραγματοποίηση αυτής της έκθεσης, ο κ. Νίγδελης απάντησε λέγοντας πως: «Το γεγονός ότι, δυστυχώς, η Ελλάδα, που έχει υποστεί τα πάνδεινα, για τα 100 χρόνια δεν έκανε απολύτως τίποτε. Κοιτάξτε, εμείς κάναμε την έκθεση στη Θεσσαλονίκη, η οποία στηρίχτηκε στην Ιερά Μητρόπολη Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως, καθώς και στους τοπικούς δήμους. Σκεφτείτε ότι το αντίστοιχο γεγονός έχει γιορταστεί με παρελάσεις, και όχι μονάχα, με διάφορες τελετές και με εκδόσεις βιβλίων και με συνέδρια στο εξωτερικό. Σε εμάς τους Έλληνες, οι οποίοι ήμασταν από τους βασικούς συντελεστές του Α΄ Π.Π., από τις βασικές δυνάμεις αν θέλετε με το Μακεδονικό Μέτωπο, δεν κάναμε απολύτως τίποτα. Γι’ αυτό, λοιπόν, θεώρησα σκόπιμο να το κάνουμε πέρυσι, και φέτος, για να θυμόμαστε αυτά τα πράγματα, το κάνουμε και στην Αθήνα.», ενώ στο ερώτημά μας σχετικά με το μήνυμα που θα ήθελε ο ίδιος να μεταδώσει αυτή η έκθεση στον κόσμο, ο κ. Νίγδελης απάντησε λέγοντας πως: «Δύο πράγματα: Πρώτον, τη γνώση. Εμείς οι Έλληνες να μάθουμε. Δυστυχώς, είμαστε επιπόλαιοι σε πολλά πράγματα και έτσι επιδερμικά γνωρίζουμε για τον Α΄ Π.Π.. Θα αναρωτηθεί κανείς πώς με μία έκθεση μπορεί κάποιος να μάθει; Η απάντηση είναι πως βεβαίως μπορεί να μάθει, όταν παρουσιάζουμε περίπου 100 εφημερίδες, όπου υπάρχουν όλες οι απόψεις. Άρα, λοιπόν, ο αναγνώστης ή ο επισκέπτης μπορεί να δει το τι επικρατούσε εκείνη την εποχή. Όπως και κάθε φωτογραφία μπορεί να «μιλήσει». Η γνώση, για παράδειγμα, πώς ήταν η Θεσσαλονίκη εκείνη την εποχή, πώς ήταν η Καβάλα, πώς ήταν τα Γιαννιτσά. Το δεύτερο μήνυμα είναι το εξής: Ότι ο διχασμός, ο οποίος υπήρξε, να μην ξανά υπάρξει. Ποτέ πια πόλεμος, λοιπόν.» και ακόμη πρόσθεσε πως: «Επιπλέον, να πω ότι τα «Νοεμβριανά» ήταν κάτι που μας πείραξε, μας ακούμπησε. Αυτό το «μας ακούμπησε» πρέπει να γίνει γνωστό, να διδάσκεται στα παιδιά μας. Ξέρετε, είμαι θιασώτης της άποψης πως στη δουλειά μου και ως εκπαιδευτικός ντρέπομαι. Διδάσκουμε την αμερικάνικη και τη γαλλική επανάσταση, πολλά και διάφορα άλλα, δεν ξέρουμε, όμως, να διδάσκουμε την ελληνική Ιστορία. Η έκθεση αυτή ίσως μιλήσει στην καρδιά των νέων, ίσως μιλήσει στην καρδιά τη δική μας, για να μην επαναλάβουμε τα ίδια λάθη.».
Επίσης, ρωτήσαμε τον κ. Νίγδελη γιατί από όλους τους Δήμους της Αθήνας επέλεξε τη Νέα Ιωνία για τη συγκεκριμένη έκθεση, λαμβάνοντας την απάντηση πως: «Προφανώς εσείς οι Αθηναίοι δεν ξέρετε τι έχετε μέσα στη δική σας κοινωνία. Και θα πω κάτι χωρίς να αποτελεί ελληνικό «γλύψιμο», διότι δεν έχω καμία ανάγκη, ούτε και ο κ. Λουκάς Χριστοδούλου έχει καμία τέτοια ανάγκη. Έχετε, λοιπόν, έναν ευπατρίδη της ιστοριογραφίας, έναν άνθρωπο ο οποίος με νύχια και με δόντια κρατάει το ΚΕ.ΜΙ.ΠΟ., έναν άνθρωπο τον οποίο θαυμάζω απεριόριστα. Είμαστε φίλοι. Με τιμά με τη φιλία του και τον τιμώ με τη φιλία μου. Οτιδήποτε θελήσει ή οτιδήποτε θελήσω πραγματοποιείται άμεσα. Αυτή η μεταφορά της εκθέσεως εδώ δεν έγινε απλά με χαρά, αλλά με πολύ χαρά. Τίποτα παραπάνω, τίποτα λιγότερο. Και μακάρι σε κάθε Δήμο, και το λέω μετά λόγου γνώσεως, να υπάρχουν τέτοιοι άνθρωποι.».
Ακόμη, ο κ. Νίγδελης, στο ερώτημά μας αν προτίθεται να μεταφέρει αυτή την έκθεση και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας, απάντησε πως: «Όποιοι μας ζητήσουνε είμαστε στη διάθεσή τους. Όμως, θα ήθελα να σας πω ότι ένα μεγάλο κομμάτι της έκθεσης θα το χαρίσουμε σε όποιον ενδιαφερθεί. Όσον αφορά το κομμάτι των αρχειακών εφημερίδων θα το χαρίσουμε στο ΚΕ.ΜΙ.ΠΟ. χωρίς δεύτερη κουβέντα. Και, μάλιστα, να πούμε το εξής: Ότι είμαστε διατεθειμένοι να χαρίσουμε και ό,τι φωτογραφίες θέλει ο κ. Χριστοδούλου. Επίσης, θα χαρίσω στο ΚΕ.ΜΙ.ΠΟ. και ένα αρχείο για τα λεγόμενα «Νοεμβριανά». Του χρόνου τον Νοέμβριο, για παράδειγμα, θα μπορούσαμε να κάνουμε μια πολύ όμορφη έκθεση, η οποία αφορά ακριβώς αυτή την περίοδο για την Αθήνα. Δεν έχει ξαναγίνει κάτι ανάλογο. Το τονίζω. Κοιτάξτε, έχουμε πολύ ωραίο φωτογραφικό υλικό και εφημερίδες της εποχής. Για σκεφτείτε του χρόνου μία εκδήλωση, τη λέω από τώρα, μία Ημερίδα, όπου θα βρεθούνε 4 άτομα να μιλήσουνε, ή να μιλήσω κι εγώ, στον ίδιο χώρο. Εγώ έχω πάνω από 50 ή και 100 σχετικές φωτογραφίες. Δεν χρειάζεται παραπάνω.», ενώ για τα επόμενα σχέδιά του μας ενημέρωσε πως: «Αυτή τη στιγμή βγάζω μία σειρά μικρών βιβλίων, που λέγονται: «Προσεγγίσεις», οι οποίες συνταιριάζουν τα αρχέτυπα με τα οποία αποδεικνύονται πολλά και διάφορα. Επίσης, έχω στα σκαριά ένα ακόμη βιβλίο, που θα φέρει τον τίτλο: «100 χρόνια κοινοβουλευτικού βίου της Θεσσαλονίκης», καλύπτοντας την περίοδο από το 1915 μέχρι το 2015, που θα συμπεριλαμβάνει όλες τις εκλογικές αναμετρήσεις, οι οποίες έγιναν τόσο σε επίπεδο εθνικό όσο και σε επίπεδο της Θεσσαλονίκης, με τα αποτελέσματα, τις σταυροδοσίες κ.λπ..».
Πηγή: ionianet.gr
https://www.ionianet.gr/egkainiasthke-sth-nea-ionia-h-ekthesi-fwtografias-tou-konstantinou-nigdeli/