Ίδρυση Πανεπιστημιακής έδρας «Ιστορία του Ελληνισμού της Ανατολής, 19ος-20ός αιώνας» στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης
Εκφράζουμε τη μέγιστη ικανοποίηση για τη δικαίωση του αγώνα των προσφυγικών σωματείων και φορέων για την ίδρυση Πανεπιστημιακής Έδρας για τον Ελληνισμό της Μικράς Ασίας από το Τμήμα Ιστορίας- Αρχαιολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.
Ένα αίτημα πάγιο, αυτονόητο και συνεχές, που βρήκε επιτέλους την εκπλήρωσή του τη φετινή χρονιά, εκατό και πλέον έτη μετά. Στις 25 Απριλίου 2024 το Τμήμα Ιστορίας-Αρχαιολογίας του ΑΠΘ επισήμανε πως «πρόκειται για ένα πάγιο αίτημα του προσφυγικού κόσμου, μέσω της ικανοποίησης του οποίου η Ελληνική Πολιτεία τιμά με τον καλύτερο τρόπο τις εκδηλώσεις μνήμης για τη συμπλήρωση εκατό ετών από τη Μικρασιατική Καταστροφή και την υποχρεωτική Ανταλλαγή των Πληθυσμών στο πλαίσιο της Συνθήκης της Λωζάννης».
Παράλληλα, ο Πρόεδρος του Τμήματος καθηγητής Ιάκωβος Μιχαηλίδης τόνισε πως “τα επόμενα χρόνια μέσω της θέσης αυτής θα συστηματοποιηθούν και θα αναδειχθούν ακόμη περισσότερο όψεις του ανεξάντλητου ιστορικού και πολιτισμικού αποθέματος του Ελληνισμού της Ανατολής, ενώ θα δημιουργηθούν επιστημονικά δίκτυα εντός και εκτός της ελληνικής επικράτειας, που θα διαχύσουν τη γνώση αυτή τόσο στην επιστημονική κοινότητα όσο και στην κοινωνία ευρύτερα”.
Δεσμευόμαστε να στηρίξουμε με όλες μας τις δυνάμεις, γνώσεις και τεκμήρια τη δράση σχετικών επιστημονικών δικτύων και τη διάχυση της ιστορικής επιστημονικής γνώσης. Το δραματικό γεγονός του βίαιου ξεριζωμού ενός ολόκληρου έθνους από τα πατρογονικά, αποτελεί μία μαύρη στιγμή, που δεν έχει ιστορικό προηγούμενο. Η αντιμετώπιση του προσφυγικού πληθυσμού από τη διεθνή κοινότητα, τις εκάστοτε ελληνικές κυβερνήσεις και τις τοπικές κοινωνίες στην μητροπολιτική Ελλάδα, η προσπάθεια διευθέτησης του ξεριζωμού μέσω διεθνών Συνθηκών και Συμφωνιών, η προβληματική, σκοτεινή κι ασαφής διαχείριση των Ανταλλάξιμων, είναι λίγες μόνο από τις θεματικές, που επιτέλους θα είναι δυνατή η συστηματική επιστημονική ανάλυσή τους, θεσμικά, στο πλαίσιο της Έδρας.
Για εκατό και πλέον έτη, οι φορείς Μικρασιατικού Πολιτισμού σε όλη την ελληνική επικράτεια κρατήσαμε και κρατάμε αναμμένη τη Φλόγα της Μνήμης, αναδείξαμε και αναδεικνύουμε τον απαράμιλλο πολιτισμό μας, ανοίξαμε δρόμους συμφιλίωσης και αδελφοποίησης, Δεν Ξεχάσαμε και Δεν Ξεχνάμε. Φέτος, η Ελληνική Πολιτεία, πραγματοποίησε μία ουσιαστική ενέργεια τιμής στο συλλογικό ιστορικό τραύμα της Μικρασιατικής Καταστροφής και θέτει τις συνθήκες της θεσμικής επιστημονικής προσέγγισης σε διεθνές επίπεδο. Θα είμαστε αρωγοί και συνοδοιπόροι.
Γιώργος Νουβέλογλου
Μέλος Εποπτεύουσας Επιτροπής ΚΕ.ΜΙ.ΠΟ.