Παρουσίαση βιβλίου «Η Μικρά Ασία μέσα από τη λογοτεχνία»

Το απόγευμα της Δευτέρας (10/6), στο Δημοτικό Συνεδριακό Κέντρο Νέας Ιωνίας, παρουσιάστηκε το βιβλίο της κ. Ειρήνης Κατσίπη – Σπυριδάκη, με τίτλο: «Η Μικρά Ασία μέσα από τη λογοτεχνία», το οποίο έλαβε το Α΄ Βραβείο του 5ου Λογοτεχνικού Διαγωνισμού Ενηλίκων του ΚΕ.ΜΙ.ΠΟ. Νέας Ιωνίας για τη συγγραφή δοκιμίου.
Για το βιβλίο της κ. Κατσίπη-Σπυριδάκη μίλησαν η Δρ. του Παντείου Πανεπιστημίου και συγγραφέας κ. Καλλιόπη Στεριάδου, η Δρ. του Πανεπιστημίου Αθηνών και συγγραφέας κ. Ζαχαρούλα Καραβά και ο Θεολόγος, Ιστορικός και συγγραφέας κ. Παντελής Ζούρας.

από την Παναγιώτα Σούγια

Την εκδήλωση προλόγισε ο Πρόεδρος του ΚΕ.ΜΙ.ΠΟ. Νέας Ιωνίας, κ. Λουκάς Χριστοδούλου, ο οποίος είπε μεταξύ άλλων πως: «Το ΚΕ.ΜΙ.ΠΟ., συνεχίζοντας τις εκδηλώσεις, που είναι αφιερωμένες στα 100 χρόνια από την άφιξη του ελληνικού στρατού στη Σμύρνη, σήμερα έχει την πολύ μεγάλη χαρά να σας παρουσιάσει τη νέα του έκδοση, που είναι το βιβλίο της κ. Κατσίπη-Σπυριδάκη: «Η Μικρασία μέσα από τη λογοτεχνία». Είναι το βιβλίο που είχαμε υποχρέωση να εκδώσουμε σαν ΚΕ.ΜΙ.ΠΟ. γιατί πήρε το 1ο βραβείο του 5ου Λογοτεχνικού Διαγωνισμού Ενηλίκων του ΚΕ.ΜΙ.ΠΟ. για τη συγγραφή δοκιμίου.».

Αμέσως μετά τον λόγο έλαβε η κ. Καλλιόπη Στεριάδου, η οποία είπε μεταξύ άλλων πως: «Το βιβλίο αποτελείται από δύο μέρη: Στο πρώτο, η συγγραφέας αναφέρεται δίνοντας πρώτα γεωγραφικά και ιστορικά στοιχεία στη λογοτεχνία και στους λογοτέχνες, που άντλησαν έμπνευση από τα γεγονότα της τραγικής περιπέτειας του Μικρασιατικού Ελληνισμού πριν απ’ αυτά, αλλά και μετά απ’ αυτά. Και είναι άπειρα. Και οι λογοτέχνες και τα έργα. Και ο κάθε λογοτέχνης έχει διηγηθεί τα γεγονότα με τον δικό του προσωπικό τρόπο.», προσθέτοντας μεταξύ άλλων πως: «Στο δεύτερο και κυριότερο κατά τη γνώμη μου μέρος του βιβλίου, η συγγραφέας επικεντρώνει τη γραφή της στο σπουδαίο μυθιστόρημα του Κοσμά Πολίτη: «Στου Χατζηφράγκου».», κι ακόμη τόνισε μεταξύ άλλων πως: «Η συγγραφέας ακολουθεί μια επιτυχημένη μέθοδο ανάλυσης και παρουσίασης του έργου του Πολίτη.».

Ακολούθως, τον λόγο έλαβε η κ. Ζαχαρούλα Καραβά, η οποία ανέφερε μεταξύ άλλων πως: «Σκιαγραφώντας τη λογοτεχνική πορεία της Ειρήνης Κατσίπη-Σπυριδάκη εντοπίζουμε την ενασχόληση της δημιουργού με την Ιστορία των Ελλήνων στα εδάφη της Μικράς Ασίας και της Κωνσταντινούπολης, έχοντας ως απώτερο στόχο να αναδείξει και να αποδεχθεί την προβολή της Ιστορίας και του Πολιτισμού του παροικιακού Ελληνισμού στα εδάφη της τουρκικής επικράτειας. Συνδετικό στοιχείο των έργων της αποτελεί το τρίπτυχο που αναφέρεται και αναδεικνύει ως ζωοποιούς παράγοντες μιας υγιούς ανθρώπινης συμπεριφοράς τη δύναμη, τη θέληση και τον αγώνα του ανθρώπου να ξεπερνά τις δυσκολίες και να κερδίζει την επιβίωση και την ποιότητα στη ζωή, ακόμα και κάτω από αντίξοες συνθήκες, όπως είναι αυτές που δημιουργούν τα απολυταρχικά καθεστώτα. Ο πόλεμος, δηλαδή, ο ξεριζωμός και η προσφυγιά.».

Επίσης, η κ. Καραβά επισήμανε μεταξύ άλλων πως: «Στο σύνολό του το δοκίμιο της Ειρήνης Κατσίπη-Σπυριδάκη ξεχωρίζει για την ευκρίνεια του λόγου του, την επικοινωνιακή του αμεσότητα και τα ιστορικά στοιχεία, που παρατίθενται μέσα από τη λογοτεχνική ματιά της συγγραφέα, η οποία φαίνεται να γνωρίζει καλά ότι το δοκίμιο ως λογοτεχνικό είδος συμπορεύεται με την ιστορική στιγμή μέσα από την πιστή απόδοση του ιστορικού, κοινωνικού και πολιτισμικού στίγματος της εποχής, που η ίδια διασταυρώνει και προβάλει με τη λογοτεχνική πένα της.».

Κατόπιν, για το παρουσιαζόμενο βιβλίο μίλησε ο κ. Παντελής Ζούρας, επισημαίνοντας μεταξύ άλλων πως: «Η συγγραφέας, βασιζόμενη στο βιβλίο του Κοσμά Πολίτη: «Στου Χατζηφράγκου», μας δίνει όλη εκείνη τη γνώση και τις πληροφορίες για τη Μικρασία και τη Σμύρνη που χάθηκε, ταξινομώντας, όμως, όλες τις πληροφορίες σε ομάδες και κατηγορίες. Η δουλειά της είναι λεπτομερής. Εξονυχιστική θα έλεγα.» και ακόμη ανέφερε μεταξύ άλλων πως: «Πιστεύω ότι αξίζει κανείς να το διαβάσει για να μάθει, να ανακαλέσει μνήμες, γνώσεις, αλλά και συναισθήματα, που γεννιούνται μέσα από την ανάγνωση. Θεωρώ πως «Η Μικρασία μέσα από τη λογοτεχνία», της κ. Κατσίπη Σπυριδάκη, είναι ένα έργο παρακαταθήκη για όλες τις γενιές που έρχονται, ώστε να μην ξεχάσουν ποτέ πως ο πολιτισμός που έφεραν στην Ελλάδα οι πρόσφυγες έκανε την πατρίδα μας να ανθίσει. Είναι ένα έργο μνήμης, που τιμά τους Σμυρνιούς και τους Μικρασιάτες γενικότερα∙ ένα έργο σημείο αναφοράς για κάθε μελετητή της Λογοτεχνίας, της Ιστορίας, της Λαογραφίας, της Θρησκείας, αλλά και για κάθε άνθρωπο που δεν θέλει να πέσει στη λήθη αυτό το κομμάτι της Ιστορίας και του Πολιτισμού.».

Η κ. ΚΑΤΣΙΠΗ – ΣΠΥΡΙΔΑΚΗ
Στη συνέχεια, στο βήμα ανέβηκε η συγγραφέας του βιβλίου, κ. Ειρήνη Κατσίπη-Σπυριδάκη, η οποία διευκρίνισε μεταξύ άλλων πως: «Όταν διάβασα την προκήρυξη του διαγωνισμού: «Η Μικρά Ασία μέσα από τη λογοτεχνία», αμέσως μου γεννήθηκε στο μυαλό το ερώτημα: Ποια Μικρασία; Τη Μικρά Ασία που ο ήλιος του Πολιτισμού μεσουρανούσε στη μέρα που χαμογελούσε από ακμή και προκοπή; Ή τη Μικρά Ασία της καταστροφής, του αιματοβαμμένου ουρανού της μνήμης; Στο τέλος, μετά από σκέψη, αποφάσισα ότι πρέπει να επικεντρωθώ στη Μικρά Ασία τη δική μας, αυτήν που έφεραν οι πρόγονοί μας, οι μεταπολεμικοί πρόσφυγες, αυτή που κουβάλησαν μαζί τους, που την άπλωσαν στο τραπέζι τους με το φαγητό, που την έβαλαν στα εικονίσματά τους, που την τραγούδησαν, που τη χόρεψαν. Αυτή τη Μικρασία.».

Ακολούθησε το Β΄ Μέρος της εκδήλωσης, που περιελάμβανε την προβολή οπτικοακουστικών στιγμιότυπων από την επίσκεψη πολυμελούς αντιπροσωπείας Ελλήνων στη Σμύρνη, για τον εορτασμό της Κυριακής της Ορθοδοξίας και τον σχολιασμό τους από τον Πρόεδρο του ΚΕ.ΜΙ.ΠΟ. Νέας Ιωνίας κ. Λουκά Χριστοδούλου, ο οποίος επίσης αναφέρθηκε και σε διάφορες ενδιαφέρουσες λεπτομέρειες από την τριήμερη παραμονή του στη Σμύρνη. Επίσης, αξίζει να σημειωθεί πως ανάμεσα στους Έλληνες που έζησαν αυτή την ιδιαίτερη εμπειρία ήταν και ο Γραμματέας της Ένωσης Σπάρτης Μικράς Ασίας κ. Κοσμάς Χατόγλου.

Επίσης, οφείλουμε να αναφέρουμε πως την ενδιαφέρουσα αυτή εκδήλωση παρακολούθησαν μεταξύ άλλων ο π. Θεόκλητος ως εκπρόσωπος του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Ν. Ιωνίας, Ν. Φιλαδελφείας, Ν. Χαλκηδόνος και Ηρακλείου κ.κ. Γαβριήλ, καθώς και ο Δήμαρχος Νέας Ιωνίας κ. Ηρακλής Γκότσης.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί πως το βιβλίο της κ. Ειρήνης Κατσίπη-Σπυριδάκη θα διατίθεται από τα γραφεία του ΚΕ.ΜΙ.ΠΟ. Νέας Ιωνίας δωρεάν σε κάθε ενδιαφερόμενο μέχρι να εξαντληθούν τα εκδοθέντα αντίτυπα.

Πηγή: ionianet.gr | https://www.ionianet.gr/parousiasi-vivliou-i-mikra-asia-mesa-apo-ti-logotexnia/