Ολοκληρώθηκε με επιτυχία το 9ο Συμπόσιο του ΚΕ.ΜΙ.ΠΟ.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ & VIDEO
Την Κυριακή 24 Νοεμβρίου έπεσε η αυλαία του 9ου Συμποσίου του Κέντρου Σπουδής και Ανάδειξης Μικρασιατικού Πολιτισμού (ΚΕ.ΜΙ.ΠΟ.) που είχε θέμα: «Η επίδραση των Μικρασιατών Προσφύγων στον Νεοελληνικό Πολιτισμό».
Παρακολουθώντας αυτό το τριήμερο τις εργασίες του Συμποσίου, όλα τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του ΚΕ.ΜΙ.ΠΟ., τακτικά και αναπληρωματικά, αισθανόμαστε μεγάλη ικανοποίηση ότι καταφέραμε να καταγράψουμε ένα μεγάλο κεφάλαιο που αφορά στη μνήμη και στην παράδοση του Μικρασιατικού Πολιτισμού και τις επιπτώσεις που είχε στον Νεοελληνικό Πολιτισμό.

Απολογισμός

Το συμπόσιο ξεκίνησε με την εναρκτήρια ομιλία-καλωσόρισμα του Προέδρου του ΚΕ.ΜΙ.ΠΟ. Λουκά Χριστοδούλου, ενώ στη συνέχεια χαιρετισμό απηύθυναν η Δήμαρχος Ν. Ιωνίας κα Δέσποινα Θωμαΐδου, ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Ν.Ι.Φ.Η.Χ. κ. Γαβριήλ, οι εκπρόσωποι των κομμάτων που εκπροσωπούνται στη Βουλή: Ζωή Ράπτη Βουλευτής Ν.Δ., Κώστας Ζαχαριάδης Βουλευτής ΣΥ.ΡΙΖ.Α., Βασ. Κεγκέρογλου Βουλευτής «Κινήματος Αλλαγής», Ανδρ. Χριστοδουλίδης εκπρόσωπος της «Ελληνικής Λύσης» και έκλεισε με τον Αντιπρόεδρο της Ομοσπονδίας Προσφυγικών Σωματείων Ελλάδας (Ο.Π.Σ.Ε.) κ. Γιάννη Τριανταφυλλίδη.

Κάνοντας τον απολογισμό της πρώτης ημέρας θέλουμε να αναφερθούμε στη τιμητική βράβευση της Γενικής Προξένου στη Σμύρνη κας Αργυρώς Παπούλια. Η απουσία της από τον φυσικό χώρο του Συνεδριακού Κέντρου του Δήμου Ν. Ιωνίας, λόγω υπηρεσιακών αναγκών, ξεπεράστηκε με την τεχνολογία του Skype. Για πρώτη φορά τουλάχιστον για τη Νέα Ιωνία – αλλά και για όλη την Ελλάδα – έγινε ζωντανή σύνδεση της Ελλάδας με τη Σμύρνη και μάλιστα μέσα από το Προξενείο της Σμύρνης και την ιστορική προκυμαία της. Οι στιγμές που έζησαν οι σύνεδροι από την Αθήνα και η Γενική Πρόξενος στη Σμύρνη με τους συνεργάτες της από την άλλη πλευρά του Αιγαίου, ήταν μοναδικές και ανεπανάληπτες. Η συγκίνηση περίσσεψε. Θα μας συνοδεύουν για πάντα. Το εγχείρημα πέτυχε χάρις στις άοκνες προσπάθειες και των δύο πλευρών. Τη συγχαίρουμε για μια άλλη φορά και της ευχόμαστε σε εκείνη προσωπικά και τους συνεργάτες να κάνουν το καλύτερο δυνατό για την βελτίωση των Ελληνοτουρκικών σχέσεων.

Την Παρασκευή 22 Νοεμβρίου 2019 -πρώτη ημέρα του Συμποσίου- είχαμε την ευκαιρία να ακούσουμε την εισήγηση του καθηγητή Κ. Φωτιάδη: «Μακεδονία και Προσφυγικός Ελληνισμός», με ιδιαίτερη παράθεση στατιστικών στοιχείων για την αποκατάσταση των προσφύγων στη Μακεδονία, ενώ ο Σταύρος Ανεστίδης υποδιευθυντής του Κέντρου Μικρασιατικών Σπουδών μας ανέλυσε το θέμα: «Διαφύλαξη και διαχείριση της συλλογικής μνήμης του Μικρασιατικού Ελληνισμού: Κέντρο Μικρασιατικών Σπουδών» και πώς δημιουργήθηκε αυτή η κιβωτός μαρτυριών και ντοκουμέντων.

Στο δεύτερο μέρος η Δρ. Αικατερίνη Καμηλάκη-Πολυμέρου δεν μπόρεσε να παρευρεθεί λόγω αδιαθεσίας, αλλά μέρος της εισήγησής της με θέμα «Οι Μικρασιάτες και οι Νέες Πατρίδες-Εθνογραφική προσέγγιση» αναγνώστηκε στους συνέδρους. Το τέλος της πρώτης συνεδρίασης ολοκληρώθηκε με ομιλίες και παρουσίαση video από τους δημιουργούς της τηλεοπτικής εκπομπής: «Η μηχανή του χρόνου» Χρίστο Βασιλόπουλο και Δημήτρη Πετρόπουλο που είχε θέμα «Ο ρόλος της τηλεόρασης στη διαμόρφωση της μικρασιατικής μνήμης». Στιγμές ιστορικής μνήμης, μαρτυρίες συγκλονιστικές, γεγονότα που σημάδεψαν τη νεότερη Ελληνική Ιστορία.

Η δεύτερη ημέρα του Συμποσίου -Σάββατο 23 Νοεμβρίου- ξεκίνησε με την παρουσίαση της πρωτότυπης ανακοίνωσης του Νίκου Φιλιππαίου, με θέμα «Αλληλεπιδράσεις και πολιτιστικές ανταλλαγές ανάμεσα στο Μικρασιατικό και το Ελλαδικό Θέατρο Σκιών» και συνεχίστηκε με την παρουσίαση των «Μνημείων Μικρασιατικών προσφύγων στη Θεσσαλονίκη» από τον επίκουρο καθηγητή Πασχάλη Βαλσαμίδη όπου για πρώτη φορά παρουσιάστηκαν συγκεντρωμένα τα μνημεία της περιοχής Θεσσαλονίκης που είναι αφιερωμένα στις αλησμόνητες πατρίδες τους. Το πρώτο μέρος ολοκληρώθηκε με την εισήγηση του καθηγητή Δημήτρη Δημηρούλη «Η Μικρασιατική Καταστροφή στον ορίζοντα της ποίησης του Γ. Σεφέρη», όπου κάνοντας αναφορά στο έργο του νομπελίστα ποιητή Γ. Σεφέρη και απαγγέλλοντας ποιήματά του, αναφέρθηκε στο κατά πόσο η Μικρασιατική Καταστροφή τον επηρέασε στο μεγάλο λογοτεχνικό έργο που μας άφησε.

Στο δεύτερο μέρος ο ομότιμος καθηγητής Αθανάσιος Καραθανάσης μας παρουσίασε το θέμα: «Συμβολή των Μικρασιατών Ιεραρχών στον Πολιτισμό και την Ιστορία της Μακεδονίας» και ανέδειξε μορφές Ιεραρχών που διαδραμάτισαν ουσιαστικό ρόλο και στην κοινωνία και στον πολιτισμό μέσα από την πολύπλευρη δράση τους που δεν ήταν μόνο θρησκευτική. Ο καθηγητής Γιώργος Γιαννακόπουλος έκλεισε τις εργασίες της δεύτερης ημέρας παρουσιάζοντας την πρωτότυπη εργασία του: «Ένα ψηφιακό μουσείο για τον Ελληνισμό της Μ. Ασίας» όπου με την υλοποίηση αυτής της προσπάθειας ο καθένας από το σπίτι του, από το γραφείο του, θα έχει τη δυνατότητα να έχει πρόσβαση σε πολύτιμα μουσειακά εκθέματα, έγγραφα και ντοκουμέντα του Μικρασιατικού Ελληνισμού.

Την Κυριακή 24 Νοεμβρίου 2019, τρίτη ημέρα του Συμποσίου, οι παρουσιάσεις των εισηγητών ξεκίνησαν με τον Δ/ντή του Μουσείου της Α.Ε.Κ. Ανδρέα Μπαλτά και θέμα: «Ο σωματειακός αθλητισμός των προσφύγων στην Ελλάδα κατά τον Μεσοπόλεμο», μια πρωτότυπη ερευνητική εργασία για τις αθλητικές ομάδες και τους Προέδρους πρόσφυγες αθλητικών σωματείων του Μεσοπολέμου. Η Θέμις Παπαδοπούλου στη συνέχεια από την Εστία Ν. Σμύρνης μας παρουσίασε το θέμα: «Εστία Ν. Σμύρνης: λαμπρός φωτοδότης φάρος και εργαστήρι πολιτισμού στην Ελλάδα» και τις πολιτιστικές της δράσεις από την ίδρυσή της μέχρι σήμερα. Ο αρχιτέκτων-μελετητής Χρήστος Φλώρος με καταγωγή από τα Βουρλά μας ξενάγησε στην πρότασή του: «Το αριστούργημα της μοντέρνας αρχιτεκτονικής που κτίσθηκε για να στεγάσει Μικρασιάτες πρόσφυγες και η πρόταση να γίνει Μουσείο Μικρασιατικού Πολιτισμού», δηλαδή πώς θα πρέπει να ανακατασκευαστούν οι προσφυγικές πολυκατοικίες της Λεωφ. Αλεξάνδρας για να καταστούν ένα σύγχρονο και λειτουργικό Μικρασιατικό Μουσείο.

Το δεύτερο μέρος της τελευταίας ημέρας καλύφθηκε από τον ομότιμο καθηγητή Νικόλαο Γκιολέ που παρουσίασε τις «Μικρασιατικές και Κωνσταντινουπολίτικες επιδράσεις στη ναοδομία της Ελλάδας». Στο ενδιάμεσο των εισηγήσεων τηλεφωνική παρέμβαση έκανε η ηθοποιός κα Μιμή Ντενίση που δεν μπόρεσε να παραβρεθεί και μας ευχήθηκε καλή επιτυχία, ενώ έκλεισε με τον δημοσιογράφο και συγγραφέα Ηλία Μαμαλάκη και την εισήγησή του: «Επιδράσεις της Μικρασιατικής Κουζίνας στην αστική κουζίνα της Αθήνας». Μας προετοίμασε για τις μικρασιάτικες λιχουδιές που ετοίμασε και9 που θα γευόμασταν στο τέλος του Συμποσίου.

Θέλουμε να ευχαριστήσουμε από καρδιάς τους σύνεδρους που ήρθαν από την Καλαμάτα, Λέσβο, Ηράκλειο, Ρέθυμνο, Κοζάνη, Βόλο, Θεσσαλονίκη αλλά και από όλη την περιφέρεια Αττικής και βέβαια τα σωματεία και τους σύνεδρους του δήμου μας. Ιδιαίτερα να ευχαριστήσουμε τους 14 εκλεκτούς εισηγητές που μας παρουσίασαν τις εργασίες τους, όλα τα μέλη του Διοικ. Συμβουλίου του ΚΕ.ΜΙ.ΠΟ., την δήμαρχο Δέσποινα Θωμαΐδου και όσους δημοτικούς συμβούλους μας τιμήσανε με την παρουσία τους και βέβαια τον Μητροπολίτη μας κ. Γαβριήλ που πάντα μας τιμά με την παρουσία του και όχι μόνο.

Θέλουμε να πιστεύουμε ότι όσα ακούσαμε από 22 έως 24 Νοεμβρίου 2019, γίναμε λίγο καλύτεροι. Λίγο σοφότεροι. Από αύριο θα πρέπει να ξεκινήσουμε τις προσπάθειές μας για το 10ο Συμπόσιό μας, που θα προτείνουμε να πραγματοποιηθεί όχι τον Νοέμβριο του 2021 (που θα έπρεπε να γίνει) αλλά τον Φεβρουάριο-Μάρτιο του 2022, όταν και θα συμπληρώνονται 100 χρόνια, ένας αιώνας από τη Μικρασιατική Καταστροφή…

Πληροφορίες για το 9ο Συμπόσιο: https://kemipo-neaionia.gr/9-symposium-kemipo/

9ο Συμπόσιο ΚΕ.ΜΙ.ΠΟ.

Φωτογραφικό υλικό

9ο Συμπόσιο ΚΕ.ΜΙ.ΠΟ.

Video